CITY ON THE RIVER (2020,LAT) - 7/10


 

Iskusni latvijski filmaš Viesturs Kairiss na međunarodnoj se filmskoj sceni predstavio još 2016. godine potresnom ratnom dramom "Melanijina kronika". Snimio je on sada ponovno film čija se radnja odvija u Latviji od kraja tridesetih pa do sredine četrdesetih, no "City on the River" koji se može pronaći i pod nazivom "The Sign Painter" ipak je snimljen u bitno drukčijem duhu. Čini se kao da je Kairiss ovaj puta odlučio krenuti putem Fellinija ili Kusturice i snimio je ovu ratnu romansu u tragikomičnom štihu, a priča se odvija tu u malenom latvijskom mjestu uz rijeku.

Taj "Sign Painter" odnosno tip koji farba natpise na ulicama, oslikava pročelja i sve što treba je mladi Ansis. Taj mršavi i visoki mladić koji je ujedno i talentirani slikar je pomalo švejkovski tip, prostodušni naivac koji se zaljubio u mladu Židovku Zisele čiji je otac najbogatiji čovjek u mjestu i vlasnik je trgovine. I priča tu kreće krajem tridesetih kada je Latvija samostalna država, no ubrzo će slijediti sovjetska pa nacistička okupacija da bi se na kraju opet vratili sovjeti. I to maleno mjesto zapravo je pravi mikrokozmos cijele Latvije u tim prevratnim i okrutnim vremenima i sve ono što se događalo ne samo u toj pribaltičkoj zemlji, već i u većini država u tom dijelu svijeta, dogodit će se ondje.

Pa iako je sve ono što se događa ondje tužno, potresno i tragično, odlučio se Kairiss za neočekivani stil i pristup priči kako bi vjerojatno izbjegao upadanje u patetiku i stereotipe kakvi često idu uz ovakve filmove. Svi su ti užasi začinjeni humorom pa nesretni Ansis stalno mora raditi nove natpise kako se vlast mijenja. No, kako se vlasti mijenjaju, tako kreću i progoni, a mladić koji se u početku čini kao jedan od onih potpuno nezainteresiranih za sve što se oko njega događa, jednostavno će se morati odlučiti za neku stranu.

I dok će se njegova neprežaljena ljubav odmah po dolasku sovjeta pridružiti komunističkoj partiji, Ansis će zbližiti s mladom Latvijkom Naigom čiji je otac farmaceut i vlasnik ljekarne. Pošto i on spada među bogatiji dio sela, tako se ni on neće baš najbolje provesti kada stignu komunisti koji su se odlučili obračunati s buržoazijom. Bio je na kraju "City on the River" i bolji nego što sam očekivao, baš zahvaljujući tom neočekivanom tonu i tragikomičnom ugođaju. 

IMDB LINK 

Primjedbe