JEZEBEL (1938,SAD) - 7,5/10


 

Godinu dana prije nego što su David O. Selznick i kompanija njegovog tasta Louisa B. Mayera odnosno MGM izbacili najpoznatiju i najuspješniju filmsku priču s američkog juga odnosno "Gone with the Wind", konkurentski Warner Bros snimio je film čija je glavna junakinja tipična razmažena southern belle odnosno ljepotica s juga. No, dok danas praktički svatko zna ime Scarlett O'Hare tek najzagriženiji fanovi starih filmova sjetit će se divlje gospođice iz New Orleansa Julie Marsden za čiju je interpretaciju Bette Davis osvojila drugog Oscara. "Jezebel" rekordera po broju oskarovskih nominaciju za režiju Williama Wylera (osvojio ih je tri, a na prvu je nagradu ovaj rođeni Nijemac morao pričekati još četiri godine), film je koji danas već gotovo zaboravljen.

Ova dva filma još povezuje i priča kako je Davis ulogu Julie dobila kao kompenzaciju zato što je zaobiđena kao Scarlett (iako je Selznick tvrdio da nikad nije bila ozbiljno razmatrana), a radnja se odvija u New Orleansu desetak godina uoči građanskog rata. Odnosi sjevera i juga već su zategnuti, a mlada i razmažena kćer veleposjednika zaručena je za bankara Prestona Dillarda (Henry Fonda). I dok se većina na jugu i dalje svim silama trudi zaustaviti vrijeme i nastaviti živjeti svojim tipičnim načinom, Preston je svjestan da ih sjever gospodarski gazi i da ih ne mogu pratiti. Tako on upravu banke pokušava uvjeriti da treba ulagati u izgradnju željeznice kao što se radi na sjeveru, no ti stari, tašti tipovi i dalje se odlučuju držati svog Mississippija kao glavne prometne veze. Osim o investicijama, govori se i o opasnosti žute groznice koja se ponovno širi jugom, a ubrzo će zbog inata i ponosa i puknuti veza između Prestona i Julie.

Godinu kasnije, Preston se vraća u New Orleans sa sjevera na kojem sada živi i radi, a vraća se on u društvu s mladom suprugom, sjevernjakinjom Amy koju je u međuvremenu oženio. Iako je očito da jedno drugoga nikada nisu preboljeli, Julie će pokušati ponovno vratiti nekadašnjeg zaručnika, a sve se to događa u vremenima kada se doista i pojavila epidemija žute groznice i kada sve ljudi fatalno obolijeva. Jasno da "Jezebel" iz današnje perspektive djeluje posve arhaično, a često se i metamorfoza glavne junakinje iz sebičnog, razmaženog i mušičavog derišta u ženu koja se spremna žrtvovati za druge ističe kao prilično neuvjerljiva.

IMDB LINK 

Primjedbe