SISTER DEATH (2023,ŠPA) - 7/10


 

Španjolac Paco Placa skupa s kompanjonom Jaumemom Balaguerom proslavio se horor serijalom "REC". Nakon što su im se putevi razišli, obojica su se (uglavnom) uspješno nastavili baviti hororima, svaki je zasebno snimio po jedan nastavak serijala "REC", a Plazin najuspješniji samostalni film do sada bio je "Veronica". Još u tom hororu iz 2017. godine čija se radnja odvija 1991. godine upoznali smo staru slijepu časnu sestru koju nazivaju Hermana muerte ili Sestra smrt.

Ja sam u međuvremenu već zaboravio na taj film te sam tek negdje pri kraju filma koji i nosi naziv "Hermana muerte" ili "Sister Death" shvatio da se radi o svojevrsnom prequelu u kojem saznajemo sudbinu te tada stare časne sestre. Radnja "Sister Death" događa se potkraj četrdesetih, desetak godina nakon završetka španjolskog građanskog rata kada u samostan stiže mlada časna sestra Narcisa (Aria Bedmar). Još kao djevojčicu za Narcisu su vještani vjerovali da ima čudesne moći i da joj se ukazuje majka božja, no prošlo je već puno godina i nitko joj se ne javlja ni ukazuje.

U samostanu egzistira i sirotište za napuštene djevojčice kojima bi Narcisa trebala biti učiteljica, a očigledno u samostanu egzistiraju i razne brojne tajne pa i duhovi koji korijenje vuku još iz nasilnog i brutalnog vremena građanskog rata. Polako će Narcisa razotkrivati što se to ondje događa i kakve mračne sile vladaju samostanom, a praktički od početka "Sister Death" mi se svidio jer je Plaza odustao od svog tipičnog modernog horor stila. Odlučio je on sada snimiti stilizirani, čak pomalo arty horor s okomitom slikom i vizualno to djeluje zaista izuzetno i sjajno je iskorišteno okruženje tog jezivog samostana. Od prve do zadnje scene djeluje to zloguko, nelagodno pa i jezivo, a film je to koji bi trebao zadovoljiti apetite prosječnog ljubitelja horora.

IMDB LINK 

Primjedbe