THE SIXTH COMMANDMENT (2023,GBR) - 8/10


 

True crime sadržaje obično vežemo uz dokumentarce, no ova britanska mini-serija potvrđuje da se nešto kvalitetno po tom pitanju može napraviti i kad je igrani film u pitanju. Kreator ove četverodijelne serije Saul Dibb logično se priklonio dokumentarnom pristupu i odmah u zaglavlju prve epizode ističe se kako su se što vjernije pokušali rekonstruirati stvarni događaji. Da se scenarij pravio prema službenim dokumentima, sudskim spisima, policijskim zabilješkama, dnevnicima involviranih, a "Šesta božja zapovijed" jedan je od onih prilično uznemirujućih i šokantnih sadržaja. 

Tako odmah u uvodu saznajemo kako je u provincijskom mjestu na jugu Engleske pod misterioznim okolnostima ubijeno dvoje ljudi. Da to ne znamo, možda bismo u početku pomislili da će ova serija krenuti nekim drugim smjerom jer Dibb i ekipa osmislili su zanimljivu naracijsku strukturu. U početku tako upoznajemo sveučilišnog profesora književnosti Petera Farquahar (Timothy Spall), prikrivenog homoseksualca, bogobojaznog samca koji upravo odlazi u mirovinu. Cijeli život proveo je on skrivajući svoje seksualne afinitete, koji je svo to vrijeme očito bio očajan, bijedan, usamljen zbog skrivanja, a istovremeno srama pošto je riječ o vjerniku.

No, jednog dana u njegov život će ući mladi i šarmantni student Ben Field (Eanna Hardwicke), koji će vrlo lako zavesti tog starog, tipično britanski uštogljenog tipa. Kad se riješi Petera, taj dijabolični mladić prebacit će se na njegovu susjedu, još stariju gospođu Anne (Anne Reid), a njegov modus operandi u oba slučaja bit će identičan. I od prvog trenutka kada vidimo Bena i njegovog neuglednog pomagača Martyna, nejasno nam je što on zapravo želi od tih starih ljudi i koje su mu namjere. Dakako da nije teško zaključiti da su romantične ideje tek paravan, no ono što će se dogoditi i ono što će Ben izvesti zaista je jezivo i uznemirujuće.

I kao što je i obično slučaj kad su ovakve britanske serije u pitanju, gluma je na visokoj razini, a iako autori već samim nazivom serije i objavom u uvodu onog što se dogodilo bacaju karte na stol, "The Sixth Commandment" skriva brojna iznenađenja. Ponajviše u izgradnji likova jer već tijekom prve epizode shvaćamo da je Ben pravi vuk u ovčjoj koži, nemilosrdni predator koji je za početak zgrabio nesretnog i usamljenog starijeg čovjeka kao što je Peter. Iako iz distance razvoj njihove romanse djeluje potpuno apsurdno i gledatelju je jasno da to ne može dobro završiti, isto tako i shvaćamo kako i zašto je Peter tako naivan i spreman odreći se svega za ljubav mladića koji prema njemu pokaže barem minimalnu pažnju.

I premda lik kojeg je maestralno utjelovio Spall djeluje kao tipični, dosadni Britanac, iskonski dobar čovjek u kojem nema ništa zanimljivo i filmično, spoznaja da je baš u takvom Ben pronašao prvu žrtvu dodatno uznemiruje. Kad shvatimo pak Benov model ponašanja i koje su njegove stvarne namjere te kako taj poremećeni psihopat funkcionira, shvatit ćemo i zašto je birao baš takve samce kao što je Peter, kasnije i njegova stara susjeda Anne, umirovljena učiteljica koja se nikad nije udavala. Bio je "The Sixth Commandment" još jedna kvalitetna britanska mini-serija, tragična i potresna krimi drama pametno napisana i jako dobro odglumljena. 

IMDB LINK 

Primjedbe