THE WOODCUTTER STORY (2022,FIN) - 6/10


 

Aki Kaurismaki obilježio je posljednja četiri desetljeća finske kinematografije pa i ne čudi da su brojni tamošnji filmaši mlađe generacije odlučili slijediti njegov duh, dijelom i deadpanovski, prigušeni (crno)humorni stil. Mikko Myllylahti bio je koscenarist crno-bijele romantične sportske drame "Najsretniji dan u životu Ollija Makija" iz 2016. godine, filma koji je dobio nagradu žirija u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu. Na istom festivalu, doduše u tjednu kritike, predstavio je Myllylahti svoj debitantski dugometražni film, nadrealističku, apsurdističku tragikomediju koja nije ni izbliza prošla tako zapaženo kao ranije navedeni film.

Bizarna je to crnohumorna drama s nadrealističkim elementima čija je radnja smještena u one poznate finske nedođije, snijegom prekriveno provincijsko mjestašce u kojem su praktički svi muškarci zaposleni u pilani. Ondje radi i prostodušni drvosječa Pepe (Jarkko Lahti koji je glumio i Ollija Makija), jednostavan tip koji djeluje zadovoljan svojim životom i jedan je on od onih tipova kojem je čaša uvijek napola puna. Film je to koji odiše onim tipičnim, bizarnim, uvrnutim finskim deadpanovskim humorom, a situacija će za Pepea iz loše postajati još gora kada se prvo zatvori pilana i cijelo mjesto ostane bez posla, no bit će to tek početak tegoba za protagonista i cijelog mjesta.

Autor filma je kao inspiraciju za priču o ovom čudnovatom drvosječji pronašao u biblijskoj priči o Jobu, tipu koji je stoički podnosio sve nedaće i nevolje iako takvu zlu kob baš ni po čemu nije zaslužio. Slična je i Pepeova sudbina. Djeluje sve to metaforički, kao egzistencijalistička zafrkancija koja nakon nekog vremena odlazi u nadrealističke, gotovo fantazijske vode kada će se pojaviti i neke neobjašnjive misterije koje kao da su ispale iz univerzuma Davida Lyncha. Iako je "The Woodcutter Story" film snimljen s puno stila i film koji se ističe ne samo sjajnom fotografijom, već i perfektnim lokacijama na kojima je snimljen, ostalo mi je to ipak dosta nedorečeno. Posebno prema kraju kada se sve to pomalo počne raspadati i priča odluta u te potpuno čudnovate i uvrnute vode.

IMDB LINK 

Primjedbe