THE FIRST 54 YEARS: AN ABBREVIATED MANUAL FOR MILITARY OCCUPATION (2021,IZR) - 8/10


 

Čini se kao da rat Izraela i Palestine traje vječno, a čini se kao da nikad neće završiti i da na bliskom istoku nikad neće biti stvarnog mira. Optimist nije ni poznati izraelski dokumentarist Avi Mograbi koji je i ranije bio prilično kritičan prema svojoj zemlji. Još od mladosti Mograbi je antiratno raspoložen pa je tako 1982. godine odbio sudjelovati u ratu s Libanonom te je odbio poziv u vojsku zbog čega je neko vrijeme završio u zatvoru. U filmu koji je premijeru imao na festivalu u Berlinu, baš kao što i naslov sugerira, donosi priručnik o više od pola stoljeća izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze.

U umjetničkom i tehničkom smislu nije "The First 54 Years" posebno kompliciran i zahtjevan dokumentarac. Sam Mograbi je narator i objašnjava on situaciju od 1967. godine po tom pitanju pa sve do danas. Imamo tu i arhivskih snimki, no ključni dio filma ipak su svjedočanstva izraelskih vojnika koji su kroz godine bili raspoređeni ili na Zapadnu obalu ili pojas Gaze. Pratimo tu kako je to izgledalo kroz godine još otkako je Izrael okupirao ovaj teritorij nakon pobjede u ratu sa susjednim arapskim državama Sirijom, Jordanom i Egiptom poznatom kao i Šestodnevni rat.

U tom pravom blietzkrigu Izrael je i okupirao Zapadnu obalu koja je do tada pripadala Jordanu te pojas Gaze koji je pripadao Egiptu. Na tim područjima tada su uglavnom živjeli Palestinci, a nakon 1967. godine krenulo je ondje naseljavanje Izraelaca i njihovi pokušaji da ta područja koloniziraju i pretvore u sastavne dijelove Izraela. Kao što vidimo iz događaja iz recentne povijesti, to im baš i nije uspjelo, a vidimo ovdje da se kroz godine u tim područjima, pogotovo u pojasu Gaze, situacija dodatno pogoršavala i postajala sve gora. Kao da je Mograbi u svom filmu predvidio što će se dogoditi ponovno u jesen 2023. godine, no nije to bilo tako teško predvidjeti jer nešto slično ondje se događa svako malo.

Moglo bi se reći da je Mograbiju materijal za ovaj dokumentarac doslovno pao u ruke jer video svjedočanstva izraelskih vojnika koji su služili u tim područjima prikupila je organizacija "Lomeći tišinu". Glavni cilj te organizacije je pokazati ponajprije Izraelcima što se kroz ovih pola stoljeća događalo na tim područjima i kakva je bila uloga izraelske vojske u zakuhavanju situacije. Ta svjedočanstva prekida upravo Mograbi koji objašnjava koji su zapravo kroz godine bili ciljevi Izraela kad je u pitanju okupacija i u fizičkom, ali i u psihološkom smislu. Na koji način se Palestince pokušalo podčiniti i utuviti im u glavu da nema alternative i da moraju biti zahvalni na ono malo nezavisnosti koja im je dozvoljena. Oduzimanje zemlje, checkpointovi na svakom uglu, nasumična noćna upadanja u kuće ljudima i premetačine, torture, mlaćenja, preventivna pucnjava, podizanje zidova, teme su o kojima pričaju izraelski veterani koji kao da su svjesni da su svojim djelovanjem doprinijeli destabilizaciji područja.

IMDB LINK 

Primjedbe