BEYOND UTOPIA (2023,SAD) - 8/10


 

Sjeverna Koreja je danas bez ikakve sumnje najtotalitarnija i najjezivija zemlja na svijetu. Zemlja koja valjda još jedina prakticira onaj suludi komunistički sustav kakav je većina ostalog istočnog bloka odbacila na prijelazu iz osamdesete u devedesete. No, u Sjevernoj Koreji i dalje je na snazi najrigidniji komunistički poredak ikada, a da situacija bude strašnija, zemlja je to iz koje je gotovo nemoguće pobjeći. Kako izgleda pokušaj bijega iz Sjeverne Koreje, donosi nam dokumentarac Madeleine Gavin koji je u Sundanceu osvojio nagradu publike u svojoj sekciji, a britanska filmska akademija nominirala ga je za dokumentarni film godine. Funkcionira "Beyond Utopia" kao najuzbudljiviji triler jer pratimo tu pokušaj bijega jedne obitelji iz Sjeverne u Južnu Koreju.

No, kako je cijela granica između dviju Koreja minirana i nemoguće je ondje prijeći, tako ova obitelj mora ići zaobilaznim putem. Preko Kine, Vijetnama, Laosa pa do Tajlanda, a u svemu tome im pomaže južnokorejski aktivist za ljudska prava i svećenik Kim Sung-eun. Pa iako je bijeg iz Sjeverne Koreje iznimno težak i opasan, vidjet ćemo da je nešto takvo ipak moguće i da postoji tu cijela mreža aktivista koji pokušavaju pomoći prebjezima. No, kada se radi o takvim ljudima u problemu, tu je jasno i ekipa raznih švercera i brokera koji će iz njih izvući sve što imaju kako bi ih preveli.

Imamo ovdje i stvarne snimke bijega obitelji koju pratimo i koja je mobitelima snimala ono što im se događa, sve dok im se u u Vijetnamu nije pridružio pastor. Pratimo tu i priče Koreanaca koji su ranije uspješno prebjegli sa Sjevera na Jug, ali i onih koji čekaju da im se pridruže ostali članovi obitelji dok ne znaju što je trenutačno s njima. Tako pratimo i jednu ženu čiji je sin uhvaćen dok je pokušavao pobjeći iz Sjeverne Koreje u Kinu, a za to mu se sprema okrutna kazna. Saznajemo da u Sjevernoj Koreji i dalje postoje gulazi i to tako okrutni i surovi da bi na njima pozavidjeo i sam drug Staljin.

Saznajemo od tih prebjega i neke detalje o životu u Sjevernoj Koreji i o suludoj indoktrinaciji. O tome kako djecu uče da je kod njih raj na zemlji, a da je u ostatku svijeta potpuna katastrofa pa i u tome dijelom treba tražiti razlog zašto se tako malo ljudi usuđuje na bijeg. Jedna od sugovornica u filmu je i žena koja je napisala bestseler o svom odrastanju u Sjevernoj Koreji i novinar koji je opisao kako je izgledao njegov život u gulagu. Snimila je Gavin nevjerojatno zanimljiv i uzbudljiv dokumentarac koji poznatu priču o užasima Sjeverne Koreje donosi iz do sada neviđene perspektive.

IMDB LINK 

Primjedbe