GHOST WORLD (2001,SAD) - 7,5/10


 

Terry Zwigoff prilično je zanimljiv tip koji je u svijet filma ušao preko stripa. Još početkom sedamdesetih upoznao je on legendarnog strip crtača Roberta Crumba o kojem je devedesetih snimio i legendarni dokumentarac "Crumb". Potom se Zwigoff odlučio prebaciti i na igrani film, a "Ghost World" je također osmišljen prema istoimenim stripovima Daniela Clowesa. I prilično je to ekscentrična, neobična crna komedija u kojoj je Zwigoff uspio postići efekt da mu film zaista izgleda stripovski i po bojama, scenografiji, kostimima, frizurama pa i facama koje je pronašao.

Priča tu prati dvije tinejdžerice, friške maturantice i autsajderice iz neimenovanog američkog gradića, Enid (Thora Birch) i Rebeccu (Scarlett Johansson). Djeluju one posve nezainteresirano za ono što ih čeka u životu. Pogotovo Enid koju ne zanima baš ništa, dok Rebecca mašta kako će obje pronaći nekakav posao, odseliti od kuće i postati cimerice. No, između njih će doći do razdora kada se Enid zainteresira za asocijalnog 40-godišnjaka Seymoura (Steve Buscemi), usamljenog čudaka s kojim se prethodno grubo našalila, a sada je odlučila pomoći mu u ostvarenju njegovih romantičnih planova.

Film je to baš posebnog stila i duha, deadpanovskog humora s bizarnim likovima i čija je radnja smještena u posve nadrealno, gotovo apsurdističko okruženje. Zanimljivo je kako je "Ghost World" donio i jedinu nominaciju za Oscara Zwigoffu, a bio je to i prvi film ikada nominiran za najbolji adaptirani scenarij snimljen prema nekom stripu. Dvije godine nakon ove ekscentrične crne komedije, Zwigoff je snimio još jednu urnebesnu crnu komediju "Bad Santa" s Billyem Bobom Thorntonom, a zatim je snimio samo još jedan film, ne pretjerano zapaženu humornu dramu "Art School Confidential" također prema Clowesovom stripu.

IMDB LINK 

Primjedbe