KING ON SCREEN (2022,SAD) - 7/10


 

Iako Stephen King vjerojatno nikad neće biti važan kao veliki američki pisci poput Poea, Hemingwaya ili Steinbecka, zasigurno se veći broj ljudi susreo s njegovim stvaralaštvom, nego s onim ranije navedenih velikana. Vjeojatno ni King sam ne zna koliko je točno napisao priča ili romana, a osim što su njegova djela prodana u stotine milijuna primjeraka, vjerojatno ne postoji ništa što je on napisao da nije ekranizirano. Prvo smo vidjeli filmove pa tek kasnije saznali za knjige, ističe netko od sugovornika u dokumentarcu koji je snimila Belgijanka Dapfne Baiwir. I nije "King on Screen" klasični biografski dokumentarac, već se ova mlada Belgijanka usredotočila isključivo na Kingovu prisutnost na filmu i televiziji.

Okupila je Baiwir brojne filmaše koji su snimali filmove po Kingovim knjigama i pričaju oni zašto su ih njegova djela tako privukla. Kako je riječ o djelima koja su već sama po sebi nevjerojatno filmična, ali i otkrivaju kako je King sjajno hvatao duh američkog društva i da nije on isključivo pisac horora kakvim ga se najčešće smatra. Saznajemo i zašto King nikad nije volio Kubrickov "Shining", meni možda i najbolji film snimljen po njegovom književnom predlošku, a među sugovornicima su i brojni ugledni autori popt Roba Reinera i Franka Darabonta.

Upravo je Darabont, autor filmova kao što su "Iskupljenje u Shawshanku", "Zelena milja" i "Magla" zapravo glavni sugovornik u ovom dokumentarcu i saznajemo tu i neke anegdote sa snimanja filmova. Sastavljen je "King on Screen" praktički isključivo od intervjua s režiserima koji su snimali filmove po njegovim knjigama, sekvencama iz nekih od tih filmova i ponešto arhivskih snimki. Iako i nije riječ o filmu neke posebne umjetničke vrijednosti, štovatelji Kingovog lika i djela trebali bi biti zadovoljni. A onima koji igraju pub-kvizove može dobro doći za popunjavanja nekih rupa oko pop-kulture, baš kao što je došao i meni jer se ispostavilo da je dan nakon gledanja na repertoaru kviza bilo jedno pitanje o Kingu kojeg bi se teško sjetio da nisam obnovio znanje gledanjem "King on Screen".

IMDB LINK 

Primjedbe