ANNE OF THE THOUSAND DAYS (1969,GBR) - 8/10


 

Ana od tisuću dana iz naziva povijesne drame Charlesa Jarrotta je Anne Boleyn, druga supruga razvratnog britanskog kralja Henrika VIII. I riječ je o klasičnoj staromodnoj britanskoj povijesnoj drami, prilično teatralnoj što i ne čudi jer je "Anne of the Thousand Days" ekranizacija istoimene kazališne predstave. Imao je ovaj film čak deset nominacija za Oscara, no osvojio je tek jednoga, za najbolje kostime. Na kvalitetan način prikazuje ova kostimirana drama povijesno - političke okolnosti u Engleskoj u prvoj polovici 16. stoljeća kada je kraljevao Henrik VIII. Najpoznatiji je on i dalje po tome što je Englesku odvojio od ostatka Europe po pitanju vjere i stvorio anglikansku protestantsku crkvu čiji je poglavar nominalno kralj, a njegovi postupci direktno su doveli do kaosa u Velikoj Britaniji sljedećih stotinu i više godina.

Za ulogu kralja šestu od ukupno sedam neuspješnih nominacija za Oscara zaslužio je slavni velški glumac Richard Burton. Britanska kazališna i filmska kritika su još pedesetih tada tog mladog i markantnog Velšanina prozvali prirodnim nasljednikom Laurencea Oliviera. Njegova izvedba Hamleta 1964. godine i danas se smatra možda i najboljom poslije Oliviera, no svoj talent je na kraju Burton dosta potratio i uništio se alkoholom. Pogotovo u kasnijoj fazi karijere koju je obilježila i tabloidska veza s Elizabeth Taylor da bi umro prije šezdesete godine života od moždanog udara, a navukao je prethodno i cirozu jetre i brojne druge bolesti specifične za one koji pretjerano uživaju u alkoholu. A stari Richard je bogme uživao pretjerano jer je njegov biograf napisao da je na vrhuncu alkoholnog zanosa tijekom sedamdesetih dnevno stukao tri do četiri litre žestice.

Nešto prije teškog zastranjivanja s alkoholom, Burton je utjelovio Henrika VIII, a bila mu je to i jedna od posljednjih velikih i važnih uloga. Ako, naravno, izuzmemo ulogu Tita u "Sutjesci". Njegovog Henrika ljuti što mu prva supruga, španjolska princeza Katarina Aragonska (Irene Papas) još nije rodila živog nasljednika, a jedna od njegovih ljubavnica je dvorska dama Mary Boleyn. No, i Mary će kralju vrlo brzo dosaditi i pažnju će on potom usmjeriti na njenu 18-godišnju sestru Anne (Genevieve Bujold) koja se upravo vratila iz Francuske. Činjenica da je mlađahna Anne zaručena za mladog plemića ne uzbuđuje previše kralja, a natjerat će on kardinala Wolseya (Anthony Quayle) da razvrgne te zaruke.

U početku Anne i neće biti oduševljena kraljevom pažnjom i njegovim udvaranjem jer ne želi ona biti nečija ljubavnica. Zaljubljena je u drugog, no vrijeme je to kada je kralj mogao što god je htio, a lukava i prepredena mlada plemkinja na kraju će iz situacije u kojoj se našla pokušati izvući najviše što može. Zaluđeni i zaljubljeni kralj na sve će načine pokušati ishoditi rashod od Katarine, a kada mu to ne uspije, raskinut će prvo odnose s papom i katoličkom crkvom. Krenut će tu borba za prevlast između kralja i crkve, a fino je prikazano kako to nije bila borba samo za moć, već je crkva u to vrijeme bila bogatija od samog kralja i njenim preuzimanjem dobio je on lijepo bogatstvo i nekretnine. Krenut će tu razne manipulacije i spletke, a kako će Anne postati kraljica, tako neće trebati proći puno vremena da bi Henrik VIII pronašao i njenu zamjenu. Njeno vrijeme na prijestolju trajat će baš oko tisuću dana, a nakon Anne će se Henrik ženiti još četiri puta.

IMDB LINK 

Primjedbe