HE WENT THAT WAY (2023,SAD) - 6,5/10


 

Čudnu krimi dramu zasnovanu na stvarnim događajima iz sredine šezdesetih snimio je malo poznati američki filmaš Jeffrey Darling. "He Went That Way" se smjestio negdje na pola puta između filma ceste, pustinjskog neo-noira, buddy - buddy filma, karakterne studije društvenog otpadnika i mračnog trilera. Taj društveni otpadnik koji će se igrom slučaja ušetati u život glavnog protagonista je mladić po imenu Bobby Falls (Jacob Elordi). Taj tip koji figurom i ponašanjem djeluje kao križanac Elvisa Presleya i Jamesa Deana zaglavit će negdje u pustinji Doline smrti, a posrećit će mu se kad će ga pokupiti neobični tip imena Jim Goodwin (Zachary Quinto).
Jimu će se netipični automobil pokvariti negdje u pustinji, a putuje on prema Chicagu te će se smilovati Bobbyu i povesti ga sa sobom. No, pokazat će se to kao jedna od onih odluka koje mogu potpuno promijeniti život jer je mlađahni Bobby pravi psihopat. Potpuni luđak koji je prethodno ubio nekoliko ljudi iz čistog mira, a čini se da bi se isto moglo dogoditi i Jimu. Ipak, taj neobični auto - furgon u kojem će Jim povesti Bobbya bit će i svojevrsni spas za vozača jer se u kavezu u bunkeru nalazi čimpanza po imenu Spanky. Shvatit ćemo tada da je Jim dreser majmuna i da je Spanky poznata televizijska čimpanza koja izvodi razne trikove, a to neobično stvorenje potpuno će fascinirati Bobbbya.

Kad shvati s kim ima posla, Jim će raznim psihološkim manipulacijama pokušavati udobrovoljiti suvozača koji će konstantno mijenjati raspoloženja. Kako ne bi postao još jedna u nizu žrtava ubojice s Route 66, Jim će morati biti iznimno domišljat, a do kraja će se između njih dvojice razviti neobičan odnos. Snimljen je ovaj film prema stvarnim događajima, a lik Bobbya osmišljen je prema stvarnom serijskom ubojici iz šezdesetih Larryu Leeu Rainesu. Na samom kraju filma shvaćamo da su zaista postojali i likovi po kojima su osmišljeni Jim i cirkusko majmunče Spanky. 

Iako je Darlingov film u najmanju ruku čudan i neujednačen, daleko najzanimljiviji je zapravo ovdje lik Jima, dresera cirkuskih čimpanzi čije su vragolije do jučer bile iznimno popularne. Spanky je bio zvijezda, a Jim je s njim gostovao u raznim televizijskim showovima, očito dobro zarađivao, no kako se vrijeme mijenja, tako i on i njegov majmunčić više i nisu tako zanimljivi. Jim je zbog toga očajan jer je u dugovima i svjestan da u njegovom poslu više nema kruha, a do kraja ćemo i shvatiti koji je bio stvarni povod njegovog putovanja u Chicago.

IMDB LINK 

Primjedbe