OBCHOD NA KORZE (1965,ČSL) - 9/10


 

I prije legendarnog novog vala naveliko su se u Čehoslovačkoj snimali filmovi, a vjerojatno najpoznatiji primjer prednovovalne tamošnje kinematografije je ratna drama Slovaka Jana Kadara i Čeha Elmara Kosa. "Obchod na korze" ili "The Shop on Main Street" prvi je čehoslovački film nagrađen Oscarom za najbolji film izvan engleskog govornog područja, a godinu kasnije poljska glumica židovskog porijekla Ida Kaminska zaslužila je i nominaciju za najbolju glavnu žensku ulogu. Kaminska je stara Židovka Rosalie Lautmanova koja je vlasnica naslovne trgovine gumbima na središnjem trgu u slovačkom gradiću za vrijeme nacističke okupacije. Nakon nacističke okupacije tadašnje Čehoslovačke, tamošnja Slovačka je po sličnom principu kao i Hrvatska u to vrijeme proglasila marionetsku Prvu Slovačku Republiku.

Kao i u svim područjima pod upravom nacističke Njemačke, tako su i u Slovačkoj krenuli progoni Židova, a Tono Brtko (Jozef Kroner) je tipično češko - slovački gotovo pa švejkovski, skromni, ali pošteni tip, siromašni stolar koji se odbio pridružiti fašističkoj organizaciji na vlasti. No, njegov šogor je visoko rangiran u lokalnoj fašističkoj stranci i osigurat će on Brtku preuzimanje vlasništva nad trgovinom gumbima stare Židovke. Jer u tijeku je proces arijanizacije, Židovima se oduzima imovina, a uskoro slijede deportacije. U početku su Brtko i njegova supruga Evelina sretni jer će konačno dobiti nešto i izvući se iz siromaštva, no problem će nastati jer stara Židovka uopće i ne shvaća što se događa.

Ne kuži ona uopće da je Brtko došao preuzeti njenu radnju, a taj naivni Slovak jednostavno nema srca staricu samo izbaciti na ulicu i preuzeti dućan koji je njena obitelj generacijama imala. Pogotovo kad sazna da je dućan potpuno neprofitabilan i da starica živi isključivo zahvaljujući donacijama drugih lokalnih Židova. Brtkov prijatelj Kuchar koji je protivnik arijanizacije nagovorit će ga da ne govori starici što se zapravo događa i da će židovska zajednica skupiti novac i za njegovu plaću. No, kada krenu progoni Židova, Brtko će shvatiti da se našao u nimalo ugodnoj situaciji jer bi i sam mogao nastradati kao pomagač Židovima dok je istovremeno njegova žena iznimno ponosna jer su konačno postali ugledni ljudi.

Svo to vrijeme u samom središtu mjesta lokalni fašisti izgrađuju ogromnu drvenu piramidu, kulu sa simbolom tamošmnje fašističke organizacije, a kako će vrijeme prolaziti, tako će i Brtko sve više ponirati u ludilo i paranoju strahujući da će fašisti doći i po njega jednom kad saznaju na koji način dućan zapravo funkcionira. Snimili su Kadar i Kos impresivnu humanističku dramu koja funkcionira gotovo kao tragikomedija. Uz pomalo crni humor oni kao da naglašavaju svu apsurdnost situacije u kojoj će se naći Brtko, Lautmanova i ostali likovi, a jasno je da svi oni predstavljaju samo mikrokozmos Slovačke u tim strašnim, mračnim vremenima. Izvanredan je u ulozi Brtka slovački glumac Jozef Kroner kojem je to ostala i najprepoznatljivija uloga u cijeloj karijer, a zanimljivo je kako je "The Shop on Main Street" snimljen u koprodukciji Čehoslovačke i Jugoslavije. I to iz razloga jer filmaši u Čehoslovačkoj u to vrijeme još nisu mogli osigurati dovoljna financijska sredstva za produkcije filmova. I iz tog razloga svi ti brojni kasniji čehoslovački filmaši mogu zahvaliti ovom filmu jer se nakon Oscara i državna kasa otvorila za filmsku industriju što je ubrzo dovelo do pravog booma s poznatim čehoslovačkim novim valom.

IMDB LINK 

Primjedbe

  1. I appreciate the authenticity and transparency in your content. Join in on discussions about updates and patches for Aviator on our blog.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar