SOMEWHERE QUIET (2023,SAD) - 6/10


 

Više misterioznim psihološkim trilerom nego klasičnim hororom predstavila se u Tribeci dugometražna debitantica Olivia West Llyod. Meg (Jennifer Kim) i Scott (Kentucker Adler) supružnici su koji su se zaputili u izoliranu vikendicu njegove obitelji. I to kako bi se ponovno zbližili i povezali, a Meg pokušala oporaviti od traumatičnog događaja iz nedavne prošlosti. Tijekom filma saznajemo kako je Meg bila oteta i da je duži period provela u zatočeništvu, a i danas se ne zna tko ju je oteo i zašto. Od početka nam je jasno da je ona traumatizirana i psihički potpuno izgubljena, a od početka također vlada ondje neki zloguki, nelagodni ugođaj.

Sve će postati još gore po Meg kada se u susjedstvu pojavi Madelin (Malin Ireland) za koju će se ispostaviti da je Scottova sestrična i da su oni u mladosti puno vremena provodili zajedno. Tvrdi ona da je ondje kako bi brinula za bolesnu mamu, a iako Scott tvrdi da već godinama nije bio u vikendici, shvatit ćemo s vremenom da to baš i nije tako. I od početka je odnos Scotta i Madelin najblaže rečeno čudan i ne djeluju oni baš kao bratić i sestrična. Dok je Meg psihički shrvana, zbunjena, i dalje se privikava na normalan život, Scott i Madelin se zabavljaju, imaju neke svoje bizarne zafrkancije koje Meg ne razumije, a umjesto da se ona vraća u normalu, činit će se kao da sve više gubi doticaj s realnosti.

I proživljava ona jezive noće more, mjesečari, doživljava priviđenja te joj ni samoj nije jasno je li to stvarnost ili plod izmučene mašte. I riječ je o jednom od onih minimalističkih filmova čija se radnja uglavnom odvija na jednoj lokaciji s tek nekoliko likova koji puno pažnje polaže u stvaranje ugođaja nelagode i suspense. Sve to neko vrijeme i funkcionira i djeluje "Somewhere Quiet" čak i obećavajuće sve do trenutaka kada shvatimo da to vodi u slijepu ulicu pošto nas na kraju Llyod ostavlja bez konkretnih odgovora. Samo s nekim nagovještajima, slutnjama tako da je sve to ostalo u najboljem slučaju prosječno.

IMDB LINK 

Primjedbe