TIGER STRIPES (2023,MAL) - 6,5/10


 

Gotovo sve žanrove koji postoje izmiješala je u debitantskom dugometražnom filmu mlada Malezijka Amanda Nell Eu. "Tiger Stripes" je premijeru imao u tjednu kritike Cannasa i osvojio nagradu. Počinje to kao coming-of-age drama o buntovnoj 12-godišnjakinji koja traži mjesto pod suncem u prilično rigidnom društvu u kojem su žene i dalje u bitno podređenijem položaju od muškaraca. Iako Zaffan ima tek 12, mora ona kao i ostatak njenih kolegica iz škole stalno biti zamotana, a taman je ona ulazi u pubertet i prva u razredu je dobila menstruaciju. No, s tom prvom mjesečnicom s kojom će se Zaffan početi petvarati iz djevojčice u djevojku, "Tiger Stripes" će se iz egzotične coming-of-age drame početi pretvarati u kombinaciju body horora i komedije.

Ta stvarna tjelesna transformacija i sazrijevanje poslužit će kao motiv za subverzivnu alegoriju jer neće kod Zaffan ta promjena biti obična. Postajat će ona nekako još bjesnija, a kada u šumi vidi neko neobično stvorenje s gorućim očima, shvatit ćemo i da se ona počinje pretvarati u neku sličnu zvijerku. Pokušat će Zaffan to skrivati, no njeno tijelo ubrzo će poprimati groteskan izgled, a kako će vrijeme prolaziti pretvarat će se "Tiger Stripes" gotovo u komediju. Jer kad ostatak sela shvati da Zaffanina transformacija baš i nije najnormalnija, pozvat će seljani i nekakvog šarlatanskog šamana koji će nad njom izvoditi bizarnu verziju egzorcizma.

I djeluje od početka do kraja to potpuno egzotično, ali i nevjerojatno zabavno. Ističe se "Tiger Stripes" ne samo zanimljivim lokacijama, već i kvalitetnom kamerom, a Nell Eu je od uglavnom dječjeg glumačkog ansambla uspjela izvući najviše što je mogla. Vidimo na Zaffan i njenim prijateljicama kako to izgleda kada se te egzotične tradicionalne kulture počnu miješati s modernosti i utjecajima zapada jer ove djevojčice baš i nisu pretjerano oduševljene ulogama koje su im namijenjene. Neskrivena je to parabola o kroćenju i sputavanju žena u tim još uvijek neravnopravnim društvima, no ova djevojčica doslovno će se pretvoriti u zvijer. Bio je "Tiger Stripes" i malezijski kandidat za Oscara, a zanimljivo je kako je ondje film prikazan u cenzuriranoj verziji te se autorica takve verzije odrekla. No, srećom pa mi u Europi imamo priliku vidjeti integralnu i originalnu verziju onog što je ova mlada Malezijka osmislila i zamislila.

IMDB LINK 

Primjedbe