JERRY LEE LEWIS: TROUBLE IN MIND (2022,SAD) - 7/10


 

Nakon gotovo četiri desetljeća zajedničkog rada, braća Joel i Ethan Coen su prije nekoliko godina (barem nakratko) krenuli svaki svojim putem. Dok je Joelov prvi samostalni film bila modernistička adaptacija poznatog Shakespearovog "Macbetha", Ethan se nakratko bacio u dokumentarističke vode. I snimio biografski dokumentarac o legendi rock'n'rolla Jerry Lee Lewisu koji je preminuo sa 87 godina na grbači nekoliko mjeseci nakon premijere filma o svom liku i djelu. Odlučio se Coen za snimanje dokumentarca koji se sastoji isključivo od arhivskih snimki Lewisa kroz godine, a on je sam narator kroz svoje arhivske intervjue i snimke nastupa.

Krećemo tu od njegovih početaka sredinom pedesetih kada je praktički preko noći taj samouki pijanist iz ruralne Louisiane postao ogromna zvijezda. Vrlo brzo Lewis je postao i jedna od prvih žrtava "Cancel kulture" i to nakon što je oženio 13-godišnju rođakinju (bila mu je to treća od ukupno sedam supruga), a iako je cijela Amerika na to gledala s gađenjem, njemu to nije bilo ništa čudno jer valjda je nešto takvo normalno kod hillbillyja s američkog juga. Gledajući "Jerry Lee Lewis: Trouble In Mind" kroz glavu mi je prošla pomisao da su gotovo svi ti pioniri i superstarovi ranih dana američkog rock'n'rolla bili pravi selje poput Lewisa, a svojih skromnih korijena i svog porijekla on se nikad nije sramio.

Ne izbjegava Coenov film razne kontroverze iz Lewisovog života, počevši dakako od braka s rođakinjom zbog čega bi danas valjda u svakoj normalnoj državi završio u zatvoru zbog pedofilije pa do kasnijih situacija. Definitivno je čovjek bio potpuni luđak, koji se na neko vrijeme i odrekao rock'n'rolla pa je pjevao country, blues pa i duhovne pjesme, a sjajne su te arhivske snimke koje dočaravaju njegovu karizmu. Pogotovo dok s raščupanom crvenkastom kosom divlja za klavirom, nabija po njemu k'o cigo po magarcu, a potom divljački nogom odguruje stolac. Najjači adut Coenovog filma je što kroz ovih nešto više od 70 minuta shvaćamo svu konfliktnost protagonista. Čudaka opsjednutog nekom od onih tipično američkih verzija kršćanstva i u smrtnom strahu da će završiti u paklu dok istovremeno pije toliko da si je doslovno uništio želudac.

IMDB LINK 

Primjedbe