THE FIRST DAY OF MY LIFE (2023,ITA) - 6,5/10


 

Iako je filmove počeo snimati još početkom dvijetisućitih, Talijan Paolo Genovese se praktički iz potpunog anonimusa u ogromnu zvijezdu prometnuo fantastičnom humornom dramom "Perfetti sconosciutti". Film u kojem se nekoliko parova okupi na večeri pa se dogovore da će na glas čitati poruke s mobitela i sve se otme kontroli doživio je remakove valjda od Urugvaja i Nikaragve pa do Mjanmara i Burkine Faso, no uspjeh svog megahita Genovese nikako da ponovi. Sve mi se više čini da bi on mogao ostati One Hit Wonder, a u "The First Day of My Life" ponovno je on osmislio neobičan i uvrnut koncpet.

Inicijalno je Genovese trebao ovaj film snimati u Americi s međunarodnom glumačkom ekipom, no zbog korone se situacija zakomplicirala i očito mu se nije dalo čekati pa je ostao u Italiji. Osmislio je on sada priču u četvero potpunih neznanaca različite dobi i socijalnog statusa koje povezuje želja da si oduzmu život. Arianna (Margherita Buy) je policajka koja se ne može pomiriti sa smrti kćeri, Napoleone (Valerio Mastandrea) je motivacijski govornik koji je upao u tešku depresiju, Emilia (Sara Serraiocco) je nekadašnja gimnastičarka u invalidskim kolicima, a debeljuškasti Daniele je 12-godišnja Youtube senzacija poznata po videima u kojima se prežderava.

Sve njih će okupiti misteriozni stariji tip kojeg je utjelovio poznati talijanski glumac Toni Servillo i to u noći u kojoj su si odlučili oduzeti život. Sve će ih Toni strpati u auto, odvesti u stan i dati im tjedan dana da razmisle o onome što planiraju učiniti. Smjestit će ih on u neku vrstu limba, dati im priliku da vide kako život ide dalje bez njih, ali im ponuditi priliku da vide što bi im život u budućnosti mogao donijeti. I nije ni izbliza ovaj koncept profunkcionirao onakako kako sam priželjkivao. Djelovalo mi je to podjednako depresivno i patetično, onako sladunjavo, podilazeće publici.

IMDB LINK 

Primjedbe