I AM A KILLER (2016,POLJ) – 7,5/10




I am a Killer ili Jestem morderca u originalu još jedan je jako dobar poljski triler, koji me u prvom čak podsjetio na dva klasika. Na Zodiaca (po neuhvatljivom serijskom ubojici koji šalje pisma policiji) i na korejski klasik Memories of a Murder (po nesposobnim i šlampavim inspektorima). No, sličnosti prestaju negdje na polovici filma kad se ovaj film iz klasičnog detektivskog trilera polako počinje pretvarati u nekakvu sudsku dramu, što ne znači da time gubi na kvaliteti ili zanimljivosti.
Ovaj je film zapravo snimljen po istinitom događaju. Početkom 70-ih u Katowicama su se počeli pojavljivati leševi žena svih godina koje je nepoznati manijak masakrirao. Istraga je tragala godinama, Vampir iz Šlezije, kako su nazvali ovog luđaka, ubio je valjda 12 gospođa i gospođica prije nego što su mu ušli u trag, a priča ovog filma prati mladog inspektora koji preuzima ovaj slučaj nakon što prethodne dvije ekipe nisu postigle ništa. Ubojstva se nastavljaju, policija i dalje traga za ovim monstrumom, a kad uhvate osobu koja bi mogla biti Vampir, vrlo je upitno je li to baš on.
Zanimljiv i sadržajan je ovo film, koji ima svog šarma, posebno u nekakvom opisivanju te socijalističke poljske svakodnevice 70-ih godina. Svi piju ko svinje, atmosfera je mračna i tmurna, ništa se ne događa bez odobrenja komesara partije. Svakako vrijedno gledanja, tim više jer ujedno i otvara neka zanimljiva moralna pitanja.

Primjedbe