IT (2017,SAD) – 6,5/10




Ono je konačno postalo pravi horor, no usprkos tome tek je za nijansu bolji film no što je to bio original. Daleko najveći plus ove verzije je u tome što nema odraslih, u cijelom filmu su u centru pažnje klinci koji se sami moraju obračunavati sa zlim klaunom Pennywiseom, a po svemu sudeći čeka nas i nastavak u kojem će klinci vjerojatno odrasti. No, o tom potom.
Činjenica je da je It u ovom slučaju punokrvni horor, no daleko je to od onog što se najavljivalo da je to film zbog kojeg publika u agoniji izlazi iz kina jer ne može podnijeti strahotu na filmskom platnu i negledljive scene. Na nekakvoj ljestvici strave i užasa od 1 do 5 dao bih mu nekakvu dvojku (imam dosta visoku toleranciju na stravu i užas, nije da se hvalim), no u odnosu na original ovo je kao nebo i zemlja. U odnosu na original (pod tim mislim na mini-seriju iz 1990. godine, a ne na knjigu, nisam je pročitao da se odmah razumijemo) priča je podosta promijenjena i mrvicu modernizirana, no ono najbitnije je ipak ostalo. U inače mirnom mjestu dječica misteriozno počnu nestajati, a skupina klinaca od svojih 12, 13 godina odluče stati na kraj tom oku prosječnog građanina nevidljivom zlu. 


Klaun Pennywise ovaj puta, istina, izgleda prilično strašnije nego u originalu, ima tu puno više suspensea, šoka i jeze, ipak mi i dalje nešto tu nedostaje. Nekako mi film djeluje i pretjerano razvučen (traje 135 minuta) pa ako se stvarno snimi i nastavak bit će to još i puno dulje od originalne mini serije. Oni koji su pravi ljubitelji horora i «pale» se na grozne i šokantne filmove mogli bi ostati razočarani, no oni koji baš i nisu neki ljubitelji strave i užasa ne trebaju se pribojavati, današnji klaun neće ni blizu tjerati strah u kosti današnjoj djeci kao nama nekada. Vremena su se ipak promijenila, klinci danas kad god hoće mogu na internetu pogledati real-time odsjecanje glava negdje u Iraku i Siriji i gadosti kakvo im srce želi tako da sumnjam da će ovaj puta Pennywise nekog malca koštati i sekunde sna.

Za kraj, It je u ovom slučaju tek korektan film, za mene tek neznatno bolji od originala, a dobra reklama i PR očito su napravila svoj dio posla tako da će film sasvim sigurno lijepo zaraditi na kino blagajnama. No, sigurno to neće biti film koji će utjecati na današnje generacije i urezati im se u pamćenje kao mojoj generaciji original, dok oni koji će ga pogledati iz nekakve čiste nostalgije ne bi trebali biti pretjerano razočarani, ali ni oduševljeni. 

Primjedbe