MASTE GITT (2017,ŠVE) – 8/10




Ovo je stvarno ugodno iznenađenje od filma. Priča iz predgrađa Stockholma o skupini sitnih kriminalaca i jednom od njih koji ipak pokušava isplivati iz tog mulja. Iako je potomak turskih imigranata po imenu Metin dosta respektiran u tom kriminalnom svijetu predgrađa, jednog dana on odluči otići na audiciju na glumačku akademiju. Naravno da ga odmah odjebu uz podsmijeh, no on ondje zaboravi svoj kriminalni dnevnik, knjižicu u koju je zapisivao akcije svojeg društvanca. Jedna od članica komisije pronađe knjigu, pročita je, učini joj se da bi mogla biti zanimljiva pa je pošalje svom kompiću koji je urednik u nakladničkoj kući, koji također shvati da se radi o robi koja bi mogla biti prodavanija od biografije Zlatana Ibrahimovića. I tako sve kreće.

Maste Gitt (A Hustlers Diary u engleskom prijevodu) stvarno je jako dobar film, rekao bih da je to nekakva kombinacija Pushera i Trainspottinga. Naravno, ne treba sada to doslovno shvaćati jer i Refnova trilogija i Boyleov klasik o edinburškim probisvjetima su genijalni filmovi, no ni Maste Gitt ne zaostaje puno. Doduše, nije tako težak kao recimo prvi ili drugi Pusher (ako me pamćenje dobro služi), ni vrckast kao treći nastavak te trilogije ili Trainspotting, točno je negdje našao savršen balans, a potpuno je jasno da su mu ta dva filma bile nekakve vodilje.

Zanimljiva priča, čak i duhovita, ima tu i akcije, svega potrebnog za jedan pravi film. A drugo iznenađenje je redatelj ovog filma, koji se zove Ivica Zubak. Odmah kad sam to vidio film mi je nekako postao još malo draži, no ja ne bi bio ja da odmah nisam malo proguglao pa vidio tko je taj Ivica Zubak. Čovjek je rođen 1978. godine u Slavonskom Brodu, a je li doselio u Švedsku kao klinac ili student na University College of Film, Radio, Televison and Theatre u Štokholmu, gdje je diplomira 2005. godine. Maste Gitt mu je drugi dugometražni film, a nadam se da je pred čovjekom uspješna karijera. Ovim filmom pokazao je da potencijala svakako ima, a kako se Švedska posljednjih godina (uz Dansku i Norvešku naravno) pokazala kao pravi rasadnik filmskih talenata, možda Zubak za koju godinu kao i njegov gotovo imeno-prezimenjak, košarkaš Ivica Zubac koji igra za Lakerse, završi u Los Angelesu.Također, Ivica je i napisao scenarij zajedno s tipom koji je odglumio glavnu ulogu, Turčina Metina, a njih su dvojica surađivali i na prvom Zubakovom dugometražnom filmu. Očito dobitna kombinacija.


Primjedbe