MY COUSIN RACHEL (2017,GBR) – 6/10




Eto još jednog filma smještenog u viktorijansko doba i prikazuje zgode i nezgode visokog engleskog društva, aristokracije iz sredine 19. stoljeća, koji me i nije pretjerano oduševio. Još kao dijete Philip je ostao siroče pa ga je usvojio stric koji ga je prihvatio kao svog sina. Puno godina kasnije stari veleposjednik je postao nešto boležljiv pa su ga poslali u Italiju jel' će mu tamo, kao, sunce dobro goditi za razliku od kišne Engleske. Tamo je čiča nekim čudom sreo svoju daljnju rođakinju Rachel, spetljao se s njom, a ubrzo i drapio.
Fatalna Rachel ubrzo se pojavljuje na posjedu i Philip misli da ona stiže oduzeti mu kompletno imanje koje joj kao udovici po zakonu i pripada, no udovica vrlo brzo zavrti glavom i mladom nasljedniku, tvrdeći da se odriče svega, a on je poziva da ostane tamo i onda kreće zaplet.
Redatelj ovog filma, veteran Roger Michell (Notting Hill) ovaj se puta odlučio za adaptaciju djela jedne od najpopularnijih britanskih književnica 20. stoljeća Daphne du Maurier. Isti roman prije 65 godina na filmsko platno pretočio je Henry Koster, a tada je za ulogu koju je sada utjelovila Rachel Weisz, odigrala (još uvijek živa, ima žena 101 godinu) Olivia de Havilland, dok je mladu naivčinu glumio legendarni Richard Burton. Za tu je ulogu tada mladi Burton dobio i prvu nominaciju za Oscara (film ukupno četiri), a nekako sumnjam da će ova verzija imati toliko uspjeha kao ona prastara. Inače, Du Maurier je do sada na filmska i televizijska platna pretočena više od 50 puta, a jedan od njenih najvećih fanova bio je i veliki Hič.
Alfred Hitchcock je po njenoj uspješnici snimio i Rebeccu, i dan danas jedan od najpoznatijih filmova u povijesti (tada je mladom Hiču po prvi puta izmaknuo oscar kojeg nikada i nije dobio, iako je Rebecca dobila kipić za najbolji film 1940. godine), a Dafni se Alfred vratio i s još jednom svojom uspješnicom, Pticama. Po njenom djelu snimio je Hitchcock i jedan od svojih posljednjih britanskih filmova (Jamaica Inn) prije no što se preselio u Hollywood, a tko zna, da se on dohvatio predložka za rodicu Rachel, vjerojatno bi ispalo nešto bolje od ovoga što sam nedavno pogledao. No, jasno je, ne može svatko biti Hitchcock pa da gotovo sve čega se primi pretvori u zlato. Malo je takvih.

Primjedbe