FIORE (2016,ITA) - 6,5/10



Claudio Giovannesi talijanski je filmaš kojeg smo nedavno mogli jako dobro upoznati preko impresivne krimi drame "Sitne ribe", a već ovom realističnom socijalnom krimi dramom skrenuo je ovaj Rimljanin pažnju na sebe. "Fiore" je premijerno prikazan na redateljskoj večeri festivala u Cannesu, a dohvatio je i šest nominacija u izboru za talijanski film godine. Film je to koji počinje kao žestoka i potresna krimi drama o problemima mladih koji su ostavljeni bez uzora i bez nadzora, a do kraja će se ipak pretvoriti u nešto pozitivniju i optimističniju priču koja pokazuje da svatko ima mogućnost za drugu šansu i za iskupljenje. Glavna protagonistica ovog filma je djevojka po imenu Daphne (i više nego uvjerljiva debitantica Daphne Scoccia), koja će završiti u zatvoru za mlade nakon što je uhvate prilikom jednog razbojništva i pokušaja krađe mobitela.

Iako je zatvor vjerojatno jedno od posljednjih mjesta na kojem bismo mogli zamisliti romansu, zaljubit će se ona u sitnog kriminalca Josha, koji također ondje služi kaznu. Iako je to nekakav poluzatvoreni zatvor u kojem su u jednom krilu smještene djevojke, a u drugom mladići, njihovo druženje je onemogućeno, tako da će se njihova romansa u pravilu svesti na kratke usputne susrete, pisma, kratke razgovore i poglede kroz prozorske ćelije. No, nije jedino ova neobična romansa pokretač događaja u ovom filmu, tu je, naravno, i socijalni i društveni aspekt, pošto ćemo uskoro saznati da je Daphnein otac također bivši robijaš, koji bi svojoj kćeri čak i mogao pomoći. Ipak, on baš i nije pretjerano zagrijan za tu opciju i nije baš oduševljen idejom da je primi k sebi i preuzme brigu o njoj na nekoj vrsti uvjetne slobode pošto je zasnovao novu obitelj.

Mogao bi se ovaj film opisati i kao svojevrsna karakterna studija neprilagođene, nesretne i potpuno nesređene djevojke, koja je odrastala bez ikakvog autoriteta i koja je praktički cijelog života bila prepuštena sama sebi. Da situacija bude strašnija, Daphne je uoči odlaska u zatvor praktički završila na ulici kao beskućnica i vidimo je kako spava na kolodvorima, a ta veza s mladim robijašem i ta zaljubljenost utjecat će da se počne mijenjati i odrastati. Pokazao se "Fiore" kao još jedna u nizu sasvim solidnih talijanskih socijalnih drama koje koketiraju i s krimićima, no ipak nije to ni blizu Giovannesijevog posljednjeg filma, "Sitnih riba". 

Primjedbe