LONESOME DOVE (1989,SAD) - 8/10








Ovu četverodjelnu western mini-seriju prvi puta sam gledao nekoć davno, još kao klinac kad se emitirala na televiziji i godinama sam je se spremao ponovno pogledati, no nikako nije uspjela stići na red. Konačno sam je sada uspio ugurati u program te sam se uvjerio da je "Usamljena golubica" doista serija vrijedna pažnje i vremena, iako iz današnje perspektive djeluje pomalo staromodno i prilično sentimentalno. I u razdoblju kad je "Lonesome Dove" emitirana, odnosno u drugom mjesecu 1989. godine, pretpostavljalo se da je mrtav ne samo žanr westerna, već i format mini - serije pa se ispostavilo da je sve to bila posve netočna prognoza. Procjenjuje se da se ova serija čija je radnja smještena na Divlji zapad potkraj 1870-ih gledala u oko 26 milijuna američkih domova, a "Usamljena golubica" dohvatila je čak 18 nominacija za Emmy (od čega sedam nagrada) te Zlatne globuse za najbolju mini-seriju i najboljeg glumca (Robert Duvall).

Robert Duvall i Tommy Lee Jones dva su već ostarjela teksaška rendžera, koji su se nakon povlačenja iz službe odlučili baviti uzgojem stoke. Satnici Gus McCrae i Woodrow Call nekoć su bili slavni junaci Divljeg zapada, a sada u malenom gradiću na granici s Meksikom uzgajaju stoku. U tome im pomaže još nekolicina prijatelja, a dok je Gus nezaustavljivi ženskar i zafrkant, Woodrow je pravi radoholičar kojeg naizgled ne zanima ništa drugo osim posla. Gus je šarmantan, otvoren, pristupačan, duhovit, brbljav i druželjubiv, a Woodrow je tipični samotnjak koji je šutljiv i zatvoren, no njih dvojica već desetljećima savršeno funkcioniraju u tandemu. Kako su se doseljenici sve više širili prema zapadu, tako su i do ovog dvojca stigle priče o novoj zemlji na sjeveru, Montani, koja je kao savršena za uzgoj stoke. Nakon što s druge strane granice, odnosno u Meksiku, ukradu krdo od 2500 komada krava i konja, Gus, Woodrow i ostatak njihove ekipe zaputit će se u epsku avanturu Divljim zapadom dugu nekoliko tisuća kilometara, koja na kraju nikome od njih neće donijeti previše dobroga.

Izvrsno "Usamljena golubica" oslikava i taj američki nezaustavljivi duh koji je vječno u potrazi za novim pustolovinama i novim prostranstvima, ali uz rijetko koji sadržaj smo uspjeli dobiti toliki osjećaj tih nepreglednih prostora kao uz ovu četverodjelnu mini-seriju. I dok na karti putovanje od samog juga Teksasa pa sve do Montante možda i ne djeluje kao nešto pretjerano teško ili ambiciozno, shvatit ćemo kako je to zapravo u ono vrijeme bilo izrazito opasno putovanje. Osim još uvijek nepokorenih indijanskih plemena opasnosti će vrebati sa svih strana i to u vidu razbojnika i revolveraša, ali i surove i opasne zemlje na kojoj mogu opstati samo oni najčvršći, najuporniji i najhrabriji. Snimljena je ova mini-serija prema istoimenom romanu za koji je Larry McMurtry nekoliko godina ranije dobio Pullitzerovu nagradu, a zanimljivo je kako je on knjigu bazirao na scenariju koji je godinama ranije napisao zajedno s Peterom Bogdanovichem. Film u kojem je John Wayne trebao glumiti Calla, James Stewart Gusa, a Henry Fonda njihovog prijatelja Jakea Spoona, na kraju nikada nije snimljen nakon što je legendarni američki redatelj John Ford nagovorio Waynea da odbije ulogu.

Trebalo je očito proći još dosta godina da bi ova epska priča konačno bila ekranizirana, samo ovaj puta ne kao cjelovečernji film, već kao četverodjelna mini-serija s epizodama od po 90 minuta. Zanimljivo je kako su za ulogu koja je na kraju pripala Jonesu konkurirali i Charles Bronson, James Garner, John Voight i Robert Duvall, koji se na koncu odlučio za ulogu Gusa, koja mu je do danas ostala jedna od najprepoznatljivijih u karijeri. Uz njih se još pojavljuju mnogi poznati glumci kao što su Danny Glover, Diane Lane, Anjelica Huston, Chris Cooper, Steve Buscemi, Glenne Headly, Barry Corbin, Frederic Forest i Robert Urich, dok je glazbu skladao legendarni Basil Poledouris, kojeg pamtimo po scoreovima iz "Conana" i "Lova na crveni oktobar". 

Primjedbe