READY OR NOT (2019,SAD) - 6,5/10



S razlogom je ovaj nezavisni crnohumorni horor bio prava senzacija na svjetskim kino blagajnama zaradivši gotovo 60 na uloženih šest milijuna dolara, a "Ready or Not" moglo bi se opisati i kao svojevrsnu varijaciju na temu daleko poznatijeg "Get Out" Jordana Peelea iz 2017. godine. Za razliku od Peelevog filma, gdje je mladi crnac upao u opasne probleme prilikom upoznavanja obitelji svoje djevojke, sada će se u podjednako nezgodnoj situaciji naći i djevojka koja se upravo treba vjenčati za mladog gospodina iz aristokratske obitelji. Le Domasi su jedna od onih obitelji koji su svoje bogatstvo naslijedili od svojih predaka, a još negdje sredinom XIX stoljeća njihov prapradjed osnovao je tvrtku za proizvodnju društvenih igara. S generacijama je tvrtka rasla, bogatstvo se gomilalo, a Le Domasi su danas jedna od najbogatijih američkih obitelji.

U tu obitelj trebala bi ući i prekrasna mlada Grace (Samara Weaving, mlada australska glumica koja izgleda kao mlađa sestra Margot Robbie), koja se ludo zaljubila u najmlađeg Le Domasa, Alexa. S obzirom da Grace dolazi iz potpuno drugog svijeta u odnosu na ove ekscentriče aristokrate, bahate i arogantne milijardere koji žive u dvorcu i odrasla je ona u udomiteljskoj obitelji, strahuje kako će je nova familija prihvatiti i pribojava se kako svi oni misle da je ona s Alexom samo zbog novca. No, sve će se to pokazati kao minimalni problem za Grace jer tradicija u obitelji Le Domas je da onaj tko želi ući u familiju, mora u noći vjenčanja s njima zaigrati jednu društvenu igru. Na svoju nesreću, umjesto Čovječe ne ljuti se, Monopola, Crnog Petra ili nečeg sličnog, Grace će izvući igru skrivača, a kod Le Domasa se ova igra prakticira ponešto drukčije. Pretvorit će se ova igra u bespoštednu borbu na život i smrt, a mladenka će postati lovina za ovu obitelj bogatih sadista.

Definitivno "Ready or Not" spada u kategoriju subverzivnih horora, koji je uz to i prepun crnog humora i duhovit, a uz to se može promatrati i kao potpuno otkačena i prilično krvava društvena kritika. Grčevita borba ove basnoslovno bogate obitelji da u uskom krugu zadrže stečeno i da ne dopuste nikom novom da se približi njihovom nasljedstvu, ono je što pokreće Le Domase, a tome treba pridodati još puno arogancije, sadizma i prijezira prima svima onima koji nisu njihova klasa. Za Le Domase je generacijama cijeli život bio samo igra pa tako i tuđi životi njima ne znače baš ništa jer jedino su bitni samo oni i njihovo održanje na poziciji moći. Jednako koliko je "Ready or Not" krvavi horor i brutalna crna komedija, toliko je i subverzivna društvena satira u kojoj se kvartet Guy Bisick i Ryan Murphy (scenaristi) i Matt Bettinelli - Olpin i Tyler Gillett (redatelji) fino zafrkavaju na račun klasnih razlika i društvene situacije. Jednako koliko je zabavan, ovaj je film toliko i uzbudljiv i krcat iznenađenjima jer neće se ova mladenka samo tako pomiriti sa sudbinom. 

Primjedbe