TEL AVIV ON FIRE (2018,IZR) - 7/10



Dogurala je ova romantična humorna drama snimljena u izraelsko - luksemburško - belgijsko - francuskoj koprodukciji i do nominacije za europsku komediju godine, a i "Tel Aviv on Fire" jedan je od primjera kako se na satiričan i duhovit način može pokušati obračunati sa stvarnim problemima. U središtu priče ovdje je Salem (Kais Nashif, kojeg i dalje najbolje pamtimo po ulozi u sjajnom i za Oscara nominiranom palestinskom filmu "Paradise Now" iz 2005. godine), Palestinac iz istočnog dijela Jeruzalema koji je zahvaljujući tome što mu je ujak glavni producent, dobio sitni poslić produkcijskog asistenta i pomoćnika scenarista na najpopularnijoj palestinskoj sapunici "Tel Aviv on Fire". Problem je što se sapunica snima u Ramali pa Salem svaki puta kada putuje iz istočnog Jeruzalema mora proći checkpoint izraelske vojske, a situacija će se zakomplicirati kad se ispostavi da je zapovjednik checkpointa Asi (Yaniv Biton) veliki obožavatelj iste te sapunice.

Kad iznenada Salem postane glavni scenarist serije koja se zbiva za vrijeme rata između Izraelaca i Palestinaca 1967. godine, problem će nastati ne samo iz razloga što on ne zna pisati scenarije, već će mu Asi prelazak s jedne na drugu stranu palestinske samouprave uvjetovati intervencijama u scenarij. Jasno da palestinski producentski tim baš i neće biti oduševljen pričom koju će po nalogu izraelskog vojnika Salem morati producirati, a kako bi zadovoljio obje strane, ovaj će se tipični jebivjetar od čovjeka naći u jako nezgodnoj poziciji. Dok Palestinci traže da glavna junakinja sapunice, palestinska špijunka koja se infiltrirala u izraelsku vojsku Tala (Lubna Azabal koje se vjerojatno dobro sjećaju svi koji su gledali Villeneuveov "Incendies", a s Nasfihom je zajedno glumila i u već spomenutom "Paradise Now") i zavela časnika u izraelskoj vojsci ubije svog ljubavnika, Asi će zahtjevati da serija završi happy endom i vjenčanjem Palestinke i Izraelca. 

Kako je serija iznimno popularna i uz praktički sve Palestince prate je i brojni Izraelci, tako Palestinci na potencijalnu udaju svoje junakinje za mrskog Izraelca gledaju kao na svojevrsno podčinjavanje i na parabolu za stvarni odnos u kojem se moraju podčiniti bolje naoružanom, bolje organiziranom, a mrskom narodu s kojim dijele životni prostor. I "Tel Aviv on Fire" je jedan od onih filmova u kojem na originalan, zabavan i duhovit način vidimo svu apsurdnost tog neprekidnog rata kojem se ne nazire kraj, a vidimo da ljudi nisu izgubili smisao za humor i u takvoj naizgled bezizlaznoj situaciji i da se znaju zafrkavati na račun toga. I sami smo svjedoci da je smijeh i zafrkancija ponekad najbolji lijek za apsurdne situacije kojima svjedočimo i na ovim prostorima, a koja je to razina apsurdnosti u Izraelu / Palestini, vjerojatno možemo samo zamišljati. Na dobru priču nadovezale su se ovdje i očekivano kvalitetne glumačke izvedbe i definitivno se u blagoj nestašici barem solidnih komedija, ovo pokazalo kao sasvim dobar izbor.

Primjedbe