THE CURRENT WAR (2017,SAD) - 6,5/10



Već sama činjenica da je od službene premijere ovog filma na festivalu u Torontu u rujnu 2017. godine pa do dolaska u redovnu kino distribuciju u listopadu 2019. godine prošlo više od dvije godine, sama po sebi govori da je s ovom pričom o rivalstvu dvojice velikih američkih izumitelja, Thomasa Edisona i Georgea Westinghousea bilo nešto problematično. Prvi problem je nastao što je glavni producent filma bio Harvey Weinsterin, a "The Current War" je premijeru trebao imati točno u vrijeme kad je izbio veliki skandal s ovim silovateljem i zlostavljačem. Film je svejedno prijavljen u Toronto i to bez odobrenja redatelja Alfonsa Gomeza - Rejona (Mee and Earl and the Dying Girl), a nakon festivalske premijere i kritika i publika ostali su u šoku koliko je to izgledalo loše. Pretpostavljalo se čak da bi ova naizgled zanimljiva priča koja se bavi i više nego zanimljivom temom mogla završiti negdje u ladici, no nakon što je Weinsteinova kompanija prodala prava za film, Gomez-Rejon od producenata je uspio ishoditi dodatni budžet za dosnimavanje još nekih scena i potpuno novu montažu.

U odnosu na originalnu verziju, redateljska verzija (pod kojom se sada može i pronaći ovaj film) skraćena je nekih petnaestak minuta, no svejedno i dalje puno toga tu ne štima. Nešto je jako čudno u ovom filmu nevjerojatnog brzog ritma i tempa i pomalo je teško shvatiti što se sve tu događa kako spada. Posve je očito kako je ovdje bilo snimljeno more materijala i očigledno je nastao problem kako sada to povezati u smislenu cjelinu, a da se puno toga ne baca. Upravo montaža djeluje mi ovdje najviše problematično jer i dalje ovdje puno toga djeluje kaotično, nepovezano i zbunjujuće. I bez obzira što je okupljena ovdje zbilja respektabilna glumačka ekipa koju predvode Britanac Benedict Cumberbatch kao Edison i Amerikanac Michael Shannon kao Westinghouse, "The Current War" ipak nije bio na očekivanoj razini.

U središtu priče ovdje je bitka tko će osvijetliti Ameriku. Godina je 1880. i Edison je upravo predstavio svoju najnoviju električnu žarulju koja svijetli na istosmjernu struju koja je puno čišći energent od plina, ali je problem što je takva struja i ograničenog dosega i skupa. Situaciju prati uspješni američki poduzetnik i izumitelj Westinghouse, koji je uvjeren da je izmjenična struja puno bolji i jeftiniji izbor. Nakon što Edison odbije njegov poziv za suradnju, ova dva izumitelja bacit će se u bjesomučnu utrku za osvjetljavanje i elektrifikaciju američkih gradova, pokušavajući dokazati da je upravo njihova struja daleko bolji izbor. Bit će tu svakakvih podmetanja, manipulacija, intriga, političkih i zakulisnih igara moći, a upravo u to vrijeme u Americi će se pojaviti i još jedan mladi genijalni izumitelj, Nikola Tesla (Nicholas Hoult).

Ipak, kako je ovo prvenstveno film o Edisonu i Westinghouseu, Tesla je ovaj puta dosta ostavljen po strani i njegova je uloga u razvoju električne energije kakvu danas poznajemo dosta minimizirana. Uz sve gore navedeno ovdje je dosta problematičan i scenarij, kojeg je mladi američki dramatičar Michael Mitnick počeo pisati još 2008. godine i koji se u međuvremenu prepravljao i prepravljao, čak se u jednom trenutku od ove priče planirao raditi i mjuzikl. Na kraju je "The Current War" ispao kao stilizirana drama o opsesiji dvojice genijalnih tipova u koju se pokušalo natovariti previše sadržaja, detalja i sitnica u relativno kratko vrijeme, tako da je cijela priča doslovno popucala pod težinom svega toga. Šteta jer bila je ovo priča koja je u sebi skrivala nevjerojatan potencijal i moralo se to izvesti daleko, daleko bolje.

Primjedbe