THE NIGHTSHIFTER (2018,BRA) - 5/10



I ovo je jedan od onih horora koji je imao u startu dosta potencijala, no sve se to nekako razvodnilo i pretvorilo u prosječnu trešeriju koja nas vodi na ulice najvećeg brazilskog grada, Sao Paula. Stenio je tehničar u tamošnjoj mrtvačnici i radi on isključivo noćne smjene, a posla u gradu koji broji više od 12 milijuna stanovnika jasno da ima preko glave. Leševi u mrtvačnicu dolaze kao na tekućoj vrpci, ima tu huligana izbodenih nožem nakon gradskog derbija između Corinthiansa i Palmeirasa, žrtava obračuna uličnih bandi, ma nema čega nema. No, Stenio ima jednu posebnu sposobnost za koju ne zna nitko od njegovih kolega iz mrtvačnice, a to je sposobnost komunikacije s mrtvima koji mu stižu svake noći.

I tako on svake noći ugodno ćaska s mrtvima, koji mu iznose svoje tajne, a jedan od njih će mu izlanuti i kako ga supruga vara s vlasnikom lokalne pekare. Ta će spoznaja početi potpuno proganjati Stenija i on će zahvaljujući onome što mu je ispripovijedao jedan drugi leš, inače friško ubijeni član bande iz favele, angažirati bandite kako bi ubili ženinog ljubavnika. No, krvoločni bandiderosi će uz ljubavnika smaknuti i Steniovu gospođu, a uz to će se i ispostaviti da tajne mrtvaca mogu biti jako opasne i da ih nije mudro dalje širiti. Lako je za pretpostaviti da će mu na radno mjesto stići i njegova voljena ženica koje se ni mrtve neće tako lako riješiti i bacit će se ona u proganjanje i Stenia i njihove djece.

S obzirom da se dobar dio ovog filma odvija u mrtvačnici, lako je za naslutiti da je cijela ova priča i više nego morbidna, mračna, nelagodna. Cijelo vrijeme bit ćemo u dvojbi da li to Stenio doista može komunicirati s mrtvima ili je samo pukao k'o kokica, a granice između stvarnosti, fantazije i najgorih noćnih mora će se sve više gubiti kako će odmicati ovaj predugački horor. Djeluje sve to trashy, groteskno, doduše i jezivo, a vizualno prilično amaterski tako da me ova priča, ali i izvedba podsjetila na horore B ili C produkcije kakvi su se u Americi snimali osamdesetih. Pokušao je mladi brazilski filmaš Dennison Ramalho, kojem je nakon nekoliko kratkih filmova i sudjelovanja u horor antologiji "Abeceda smrti 2" otprije nekoliko godina, bio i debitantski dugometražni uradak, izvesti nešto upečatljivo, no neće se "The Nightshifter" ili "Morto Nao Fala" kako se naziva u originalu, pamtiti posebno dugo. 

Primjedbe