THE REPORT (2019,SAD) - 8/10



Daniel Jones (Adam Driver) analitičar je kojeg je američka senatorica Dianne Feinstein (Annette Bening) angažirala kako bi vodio istragu oko nestanka snimki u kojima je evidentirano kako je CIA "ispitivala" osumnjičenike za terorizam zbog sumnje da su se koristile metode protivne ženevskoj konvenciji i koje su podrazumijevale neljudsku torturu. Neće trebati proći puno vremena kako će Jones i njegov tim započeti s drugom, još opsežnijom istragom pošto se pokazalo da tu ima puno, puno toga skrivenog. Istraga koja će se protegnuti na nekoliko godina i u kojoj će Jones i njegova malena ekipa morati detaljno proučiti na milijune stranica materijala CIA-e, na sve načine pokušavat će se opstruirati i s raznih strana ovoj istražiteljskoj ekipi onemogućavat će se uvid u stvarne dokaze, a paralelno s ovom istragom, pratit ćemo i situaciju nakon 11. rujna 2001. godine i napada Al-Qaide na Twin Towerse.

Vidjet ćemo kako su iz samog vrha američke vlasti i iz vrha CIA-e odobrene metode koje su podrazumijevale famozni waterboarding i slične čudovišne postupke. Malo, pomalo klupko će se raspetljavati, Jonesu i njegovoj ekipi postajat će sve jasnije da je situacija još daleko ozbiljnija i opasnija od onoga što su u početku mogli i zamisliti. Dokazi će nestajati, istražiteljski tim naći će se u velikoj opasnosti jer ne samo da su i sami svjesni što bi se moglo dogoditi ukoliko sve što su otkrili izađe u javnost, već i koliko su njihovi životi ugroženi ako nastave kopati. I ovo je jedan od onih političkih trilera / drama koji se bavi jednom od onih mračnih epizoda iz novije američke povijesti odnosno za vrijeme vladavine predsjednika Busha mlađeg i ratobornih jastrebova iz njegovog okruženja, ali i jedan od onih filmova u stilu "Svih predsjednikovih ljudi" ili "Spotlighta" u kojem je pojedinac ili manja skupina ljudi odlučila riskirati i vlastiti život kako bi javnosti otkrili mračne tajne visoke politike.

Vjerojatno se svi dobro sjećaju šokantnih fotografija i snimki iz Guantanama ili Abu Ghraiba u kojima su američki vojnici i obavještajci mučili tipove za koje su pretpostavljali da su teroristi, a kasnije se pokazalo da je dobar dio tih nesretnika pokupljen nasumično i da nisu zapravo imali nikakve veze s Bin Ladenom i Al Qaidom. Vidimo ovdje kako se psihologija može iskoristiti i kao moćno oružje, a što je najstrašnije od svega, niti jednom od tih tipova nad kojima su primijenjene te užasavajuće metode kasnije se nije moglo suditi jer su mučeni. Scenarija i režije "The Reporta" prihvatio se dugogodišnji scenaristički suradnik poznatog američkog filmaša Stevena Soderbergha (Informant!, Contagion, Side Effects, The Laundromat). Zato i ne treba čuditi što je "The Report" snimljen u tipičnom soderbergovskom, temeljitom, didaktičkom, angažiranom, preciznom stilu (Burnsu je ovo bio dugometražni redateljski debi, do sada je režirao tek neke kratke filmove i dokumentarce i pojedine epizode serija).

Iako je riječ o vrlo osjetljivoj temi i onaj koji se odluči baviti ovakvim pričama u startu riskira da ga se proglasi nekakvim izdajnikom ili kako sve već ne nazivaju one koji na vidjelo iznose neugodne epizode iz visoke državne politike i obavještajnih krugova svoje zemlje, "The Report" definitivno spada u krug važnih filmova i priča bitnih za nešto bolje razumijevanje svijeta u kojem živimo. No, nije samo važnost priče ono što izdiže ovaj film iznad prosjeka, već je ovo jedan od onih filmova kakve ću uvijek pogledati. "The Report" je precizno i koncizno napisan, provokativan, na trenutke zbilja uznemirujuć i šokantan, ponajviše zato jer je jasno da je sve to istina i da se sve to događalo, uzbudljiv i napet film s vrsnom glumačkom ekipom koju predvodi mladi Driver, čovjek koji se izvanrednim izborom uloga u zadnjih nekoliko godina definitivno prometnuo u jednog od vodećih američkih glumaca svoje generacije. 

Primjedbe