UN TRADUCTOR (2018,KUB) - 7/10



S obzirom na najblaže rečeno iznimno zanimljivu povijest u posljednjih sedamdesetak godina, Kuba je jedna od zemalja od kojih bismo mogli štošta očekivati kad je u pitanju film u godinama koje dolaze, a prvi korak na tom putu napravila su braća Rodrigo i Sebastian Barriuso. Složna braća su po scenariju Kanađanke Lindsay Gossling snimila film o manje poznatoj epizodi iz povijesti Kube, koja je ujedno za autore bila i iznimno osobna. Nakon černobilske katastrofe, prijateljska Kuba je Sovjetskom savezu ponudila pomoć u vidu liječenja i zbrinjavanja onih koji su nastradali zbog zračenja, prvenstveno djece. Nažalost, na tisuće djece je zbog izlaganja radijaciji vrlo brzo nakon eksplozije nuklearnog reaktora oboljelo od raka i mnogi oni završili su na Kubi, koja je tada slovila kao zemlja s možda i najboljim medicinskim sustavom kad je u pitanju socijalistički blok.

Trajao je taj program sve do 2010. godine i bez obzira što se SSSR odavno raspao, još dvadesetak godina kasnije Rusi, Ukrajinci i Bjelorusi koji su ozračeni liječili su se u Havani. No, s obzirom da je u Kubi službeni jezik španjolski i bilo je malo onih koji su govorili ruski, na dječji odjel bolnice u Havani kao prevoditelj je raspoređen profesor ruskog i nekadašnji moskovski student Malin (poznati brazilski glumac Rodrigo Santoro za ovu je ulogu nominiran za najboljeg glumca Latinske Amerike). Ovaj obiteljski čovjek u startu nije oduševljen takvom odlukom i ljut je što je katedra za rusku književnost na fakultetu privremeno zatvorena i svi su prebačeni kao prevoditelji, no el comandante Fidel Castro tako je odlučio i izbora zapravo i nema. Već od prvih trenutaka Malin će se u bolnici susresti sa sudbinama brojne djece za koju je svjestan da im nema pomoći i spasa i da je za dobar dio njih pitanje dana kada će umrijeti. Bez obzira što je svjestan da im ne može pomoći, Malin će se brzo vezati uz tu djecu, a iskustvo rada s njima počet će ga psihički potpuno uništavati.

Po cijele dane ovaj će čovjek provoditi u bolnici, pokušavajući olakšati muke toj nesretnoj djeci i skrenuti im misli s bolesti, a istovremeno će potpuno početi zanemarivati svoju obitelj, ženu slikaricu koja je trudna i sina. "Prevoditelj" je jedan od onih izrazito emotivnih i potresnih filmova u kojem je jako dobro prikazano i kako je izgledao socijalizam na izdisaju. Već uoči raspada Sovjetskog saveza i na Kubi će krenuti nestašice, police na trgovinama postajat će sve praznije i počet će vladati glad. Svjetsku premijeru "Un Traductor" je imao na festivalu u Sundanceu, a čovjek po kojem su braća Bariusso snimili film bio je zapravo njihov otac. To je zasigurno glavni razlog zašto je ovaj film toliko emotivan i bez obzira što ima tu ponešto problema s ritmom i tempom jer nakon nekog vremena to postane nekako jednolično i pravocrtno, s "Prevoditeljom" su braća odali lijepu počast svome ocu.

Primjedbe