VICTORIA (2015,NJE) - 8/10



Victoria (Laila Costa) mlada je Španjolka, koja se tri mjeseca ranije doselila u Berlin. Radi ona ondje kao konobarica za minimalac, ne poznaje nikoga, a još uvijek nije naučila ni njemački jezik, već se sporazumijeva engleskim. Negdje oko četiri sata ujutro Victoria napušta noćni klub i završava s izlaskom, a na izlazu upoznaje četiri lokalca, koja su zaštitari upravo izbacili van. U većini slučajeva već to bi bio dovoljan signal da su Sonne (Frederick Lau), Boxer (Franz Rogowski), Blinker (Burak Yigit) i Fuss (Max Mauff) ekipa za izbjegavanje, no što zbog alkohola, što zbog usamljenosti, Victoria će prihvatiti njihov poziv za nastavak druženja. Pokazat će se to vjerojatno najlošijom odlukom u njezinom životu, pošto će se s ovim društvom uvaliti u nevjerojatne i nezamislive probleme, a film za koji je Sebastian Schipper dobio nagradu za najboljeg režisera i najbolji njemački film godine, pretvorit će se iz potencijalne romantične drame u eksplozivni triler.

I što je najzanimljivije i najnevjerojatnije od svega, cijeli je ovaj film snimljen u jednom, jedincatom kadru, što, pretpostavljam, nije bilo nimalo jednostavno, posebno kad se uzme u obzir da "Victoria" traje gotovo dva i pol sata. No, to gotovo da se i ne osjeti jer je priča koju je Schipper osmislio i stavio na 12 stranica, a glumci najvećim dijelom improvizirali, pokazala se jednom od najinovativnijih i najoriginalnijih u posljednjih nekoliko godina. Uopće ne čudi da je "Victoria" jedan od realističnijih filmova koje smo imali priliku gledati i ovdje uopće nemamo dojam da gledamo film, već kao da smo u ovom društvu, koje će nakon nekog vremena upasti u ozbiljne probleme.

Ne čudi zato da je ovaj film pokupio brojne nagrade, a između ostalog i nagradu publike u izboru za europski film godine. To nimalo ne iznenađuje pošto je "Victoria" film za mlade koji su snimili mladi ljudi, koji su imali gotovo pa potpunu umjetničku slobodu. Zanimljivo je kako je Schipper cijeli film snimio prvo u više kadrova, no nije bio zadovoljan onim što je dobio. Kako je imao na raspolaganju još samo tri dana snimanja, odlučio je probati snimiti cijeli film u jednom kadru. Prva dva pokušaja pokazala su se dosta neuspješnima, a što je bilo u trećem, svi smo vidjeli ili možemo vidjeti. Bila je "Victoria" nominirana za europski film godine, Schipper za najboljeg režisera i Costa za najbolju glumicu, a u izboru za njemački film godine odnijela je "Victoria" sedam najvažnijih nagrada. Na festivalu u Berlinu, gdje je film premijerno i prikazan, osvojila je "Victoria" također tri nagrade, među kojima i Srebrnog medvjeda za najbolju kameru. 

Primjedbe