SVAHA: THE SIXTH FINGER (2019,KOR) - 6,5/10





Jang Jae-hyun korejski je filmaš koji kao da se specijalizirao za supernatural horor trilere i nakon upečatljivog debija "The Priests" iz 2015. koji bi se mogao nazvati i svojevrsnim korejskim "Egzorcistom", nastavlja u sličnom tonu. I u filmu dosta čudnog imena glavni lik je svećenik koji istražuje sumnjive religijske grupe i kultove. S obzirom da u Južnoj Koreji postoji više od tri tisuće registriranih religijskih organizacija jasno je da Pastor Park (Lee Jung-jae) ima pregršt posla, a njegova životna misija je raskrinkavanje svih tih organizacija koje se obično svode na karizmatične lidere čiji je cilj izvlačenje para iz naivne pastve. Park je tako angažiran za istraživanje kulta koji se naziva "Deer Mount" i riječ je o misterioznoj i dosta tajnoj religijskoj skupini koja je izvedena iz klasičnog budizma, no dosta se to razlikuje od tipične istočnoazijske religije.

Istovremeno, ovaj kult istražuje i policijski inspektor Hwang (Jung Jin-young) jer je jedan član tog kulta glavni osumnjičenik u slučaju ubojstva, a ispostavit će se da bi baš ovaj kult mogao biti povezan s brojnim ubojstvima djece koja su, znakovito, sva bila rođena iste godine. I krenuo je "Svaha" zaista obećavajuće, uz mračnu atmosferu, zanimljive likove čija će se priča polako početi spajati te uz sveprisutni istočnoazijski demonizam i okultizam, razna mistična i misteriozna vjerovanja koja će i svećenik i policajac polako početi razotkrivati. Po atmosferi me "Svaha" u početku pomalo podsjetio na još jedan nedavni korejski demonski horor odnosno izvanredni "Wailing", no nije, nažalost, "Svaha" do te razine uspio dobaciti. Ni blizu.

Najveći problem je što Lee ipak nije na zadovoljavajući način uspio ispreplesti nekoliko intrigantnih krakova priče i povezati ih onako kako se to očekivalo i neke priče do kraja kao da su zaboravljene. Tako u prvoj priči imamo djevojčicu i njezinu sestru blizanku za koju si svi uvjereni da je zloduh i demon, u drugoj priči imamo policajca koji istražuje ubojstvo, treća priča bavi se skupinom mladića koji su djetinjstvo proveli u maloljetničkom zatvoru da bi potom završili u sirotištu koje je vodio karizmatični lider kulta. Tu je, naravno, i svećenik koji istražuje sve te silne kultove i pažnju će posvetiti baš ovom. Iako "Svaha" nije klasični horor, već bi ga se prije moglo smjestiti u rubriku trilera, imala je ova priča jako puno potencijala, no na kraju je ipak završila u prosječnosti iako ima tu i svjetlih i nadasve zanimljivih trenutaka i detalja. 

Primjedbe