MADAME CLAUDE (2021,FRA) - 5/10


 

Odlučila se ne pretjerano poznata francuska filmašica Sylvie Verheyde pozabaviti likom i djelom osobe kakve obično baš i nemaju tu čast da se o njima snimaju biografski filmovi. Ta gospođa se zvala Fernande Grudet ili Madame Claude, a do šezdesetih godina prošlog stoljeća postala je ona najpoznatija pariška svodnica iliti Madame koja je u svojoj "ergeli" imala stotine prvoklasnih prostitutki. Među njenim mušterijama su navodno bili i JFK, Marlon Brando te iranski šah, a iako je cijela ova priča načelno imala dosta potencijala, bio je "Madame Claude" film u kojem Verheyde kao da se nije mogla odlučiti što bi od njega napravila.

Je li Madame Claude bila i sama žrtva ili kraljica kurvi, žena koja je istovremeno uživala u nevjerojatnoj raskoši, a pokušalo se tu balansirati između erotskog trilera i mračne karakterne studije ili psihološke drame, no ostalo je sve to dosta tanko, ali i zamarajuće, montono. Madame Claude (Karole Rocher) upoznajemo tako na vrhuncu slave kada se njenoj družbi odlučuje priključiti i tek punoljetna djevojka iz ugledna obitelji Sidonie (Garance Marillier iz hvaljenog horora "Raw"). Ova je djevojka fascinirana sa starijom gospođom koja poznaje sve i svi poznaju nju, a cijela ova priča se rasteže od kraja šezdesetih pa sve do polovice sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

S obzirom da je glavna junakinja svodnica, naravno da cijeli film obiluje seksom i dosta eksplicitnim situacijama, a vidjet ćemo kako će se Madame Claude uplesti i u diplomatsko - političke skandale jer će pod pritiskom tajnih službi morati fotografirati razne klijente u delikatnim situacijama. Zanimljivo je kako je istoimeni film o ovoj gospođi još krajem sedamdesetih snimio Just Jaecklin, najpoznatiji kao autor erotske drame "Emmanuelle", a tada ju je utjelovila Francoise Fabian. Nova verzija "Madame Claude" prošla je onako kako i zaslužuje, dosta nezapaženo i neće to biti film koji će se dugo pamtiti. 

IMDB LINK 

Primjedbe