VEINS OF THE WORLD (2020,MON) - 8/10


 

Već s prvim filmom koji je snimila mongolska filmašica Byambasuren Davaa, dokumentarcem "The Story of the Weeping Camel", dogurala je do nominacije za Oscara. Bavila se u tom filmu Davaa životom nomadskih stanovnika mongolskih stepa i problema koji su ih zadesili kada je mama deva odbacila svoje mladunče, a i u ovom igranom filmu donosi nam jednu autentičnu priču koja nas također vodi u mongolske stepe. Ovaj puta nema tu deva, ekipa koju upoznajemo u "Veins of the World" je itekako motorizirana, no i to je jedna problemska priča koja je također bila mongolski kandidat za Oscara, ovaj puta bez nominacije. Iako je ovo igrani film, Davaa je priču odlučila ispričati u dokumentarističkom stilu i opet tu važnu ulogu igra to nevjerojatno okruženje u kojem i dalje živi nomadsko i polunomadsko stanovništvo.

No, kako nas u finišu filma autorica upozorava, pitanje je koliko ćemo, barem kroz filmove, moći uživati u pogledima na ta čudesna mjesta jer čak petina površine Mongolije (koja se prostire na nešto više od 1,5 milijuna kvadratnih kilometara koliko zajedno otprilike zauzimaju Francuska, Španjolska, Njemačka i Portugal zajedno) trenutačno se rudari. Stotine jezera, rijeka i potoka je isušeno ili zatrovano, a na jednoj lokaciji gdje se događa takva devastacija, odvija se i radnja "Veins of the World". I nije u opasnosti samo zemlja, već i tradicionalni način života ljudi koji ondje obitavaju, a njih bi te više ilegalne, nego legalne rudarske kompanije koje ondje traže zlato, sa zadovoljstvom ekspedirale na neku drugu lokaciju.

Promjene koje se ondje događaju pratimo iz perspektive 11-godišnjeg dječaka Amre koji je iznimno povezan za oca inženjera Erdenea. On je i neformalni vođa svih tih polunomadskih stanovnika koji žive na tom području i vođa otpora protiv rudarskih kompanija. No, iako se njihov način života nalazi u opasnosti, Amru puno više uzbuđuje spoznaja da u njihovu provinciju stiže popularna emisija Mongolija traži zvijezdu i on se želi prijaviti. Amra je, izgleda, dječak božanstvenog glasa, no njegovog oca uslijed svih problema baš previše i ne zanima njegova želja da pjeva na nacionalnoj televiziji. Ipak, Amra će se ipak prijaviti za audiciju, no njegov nastup zasjenit će tragedija poslije koje će morati praktički preko noći odrasti.

Davaa je ovdje uspjela odraditi kvalitetan posao i fino zaokružiti priču u kojoj sjajne lokacije i nevjerojatni kadrovi pustinje Gobi nisu zasjenili priču i dramu koja se tu događa. Iako je jasna intencija autorice bila prikazati kako sistemska eksploatacija prirodnih resursa utječe na život prosječnih ljudi, majstorski je uspjela dočarati ne samo način života i rituale tih rijetkih polunomada, već i kako to izgleda život na pola puta između tradicije i modernosti. Nakon tragedije koja će zadesiti njegovu obitelj, Amra će tugu, osjećaj krivnje i bijes pretvoriti u izvor snage kojom će se pokušati oduprijeti svemu onome što ih okružuje te na svoj način pokušati upozoriti širu zajednicu na sve ono što se događa. Bez obzira što ionako preferiram ovakve egzotične filmove s raznih strana svijeta, "Veins of the World" se pokazao kao iznimno kvalitetna kombinacija drame, trilera i obiteljskog filma. 

IMDB LINK 

Primjedbe