BRIGHTON 4TH (2021,GRU) - 7.5/10


 

Gruzijac Levan Koguašvili za ovu je tragikomičnu dramu snimjenu po scenariju iskusnog latvijskog filmaša Borisa Frumina osvojio nagradu za najbolji film u međunarodnoj selekciji uglednog festivala u američkoj Tribeci. Bio je "Brighton 4th" i gruzijski kandidat za Oscara, a pratimo ovdje priču umirovljenika i nekadašnjeg šampiona u hrvanju Khakija (Levan Tediašvili) koji se iz Tbilisija zaputio u New York kako bi sina Sosu (Giorgi Tabidze) pokušao izvući iz dugova. Kako se da naslutiti, Soso se u Ameriku zaputio kako bi studirao, no nije to baš išlo po planu jer studij je on posve zapustio, radi kao raznosač namještaja, a 15 tisuća dolara koje je trebao platiti svojoj ruskoj djevojci s američkim državljanstvom Leni (Nadežda Mihalkova, kći poznatog ruskog filmaša Nikite Mihalkovog koju smo prvi put na filmu vidjeli još kao djevojčicu u remek-djelu "Burnt by the Sun" njenog oca) za vjenčanje zbog vize je zakockao i ostao dužan ruskim reketarima.

Kockanje i klađenje očito je u krvi ovoj obitelji jer u sjajnoj uvodnoj sceni tbilisijke kladionice vidimo kaos tijekom prijenosa utakmice engleske lige. Dva tipa samo što se nisu potukla, a onaj koji je izbačen van je Khakijev mlađi brat i Sosin stric. On je upravo zakockao novac koji mu je žena poslala iz Amerike i banka mu uzima stan, a nekako stoički i šutljivi Khaki ženi i ne priča što se to događa s njihovim sinom u Americi i misli ona da je Soso i dalje uzoran student. Kad Khaki stigne u Ameriku, tek tada nastaje potpuni kaos jer vodi nas Koguašvili u bruklinski predio Brighton Beach gdje uglavnom žive doseljenici iz Rusije i ostalih zemalja nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

I djeluje sve to iznimno realistično i autentično, a dobar dio stanovnika tog kvarta je ondje ilegalno i rade one najslabije plaćene poslove ili se bave nekim sitnim kriminalom i švercom. Brighton Beach mjesto je za koje praktički sve imigrante iz nekadašnjeg SSSR-a Amerika počinje, no za dobar dio njih Amerika ondje i završava jer se nikada od tamo neće uspjeti maknuti. I sjajno Koguašvili prikazuje kako izgledaju životi tih ljudi koji ondje životare, piju i pate za domovinom iz koje su otišli u potrazi za boljim životom, no nisu se baš usrećili.

I Khaki je sjajan lik, tip koji je očito prošao sve i svašta i premda on ne razumije engleski, shvatit ćemo da je on odličan u čitanju ljudi. U tome mu je zasigurno pomogla činjenica da je nekoć bio prvak u hrvanju, a utjelovio ga je Levan Tediašvili, jedan od najboljih hrvača svih vremena, dvostruki olimpijski pobjednik 1972. i 1976. godine koji čak pet godina nije doživio niti jedan poraz. Iako je jedino glumačko iskustvo imao 1987. godine, Tediašvili djeluje tako prirodno, na trenutke kao jedina normalna osoba u cijelom tom kaosu ruskih govornika te će na kraju smisliti način kako bi sina izvukao iz problema.

IMDB LINK 

Primjedbe