CHARLOTTE (2021,KAN) - 7/10


 

Donosi nam ovaj umjetnički animirani film životnu priču njemačke slikarice židovskog porijekla Charlotte Salomon koju su nacisti ubili u Auschwitzu 1943. godine. I riječ je o jednoj od onih očekivano tragičnih i potresnih priča kakve su uostalom i praktički sve Holokaust drame, no i prije nego što su nacisti krenuli s progonima Židova u Njemačkoj, ova mlada slikarica koja je uspjela poživjeti tek 26 godina doživjela je nezamislive tragedije. Cijela ženska strana njene obitelji tragično je stradala vrlo mlada, a pretpostavljajući da je i njoj ostalo malo vremena, Charlotte je od 1941. pa do 1943. na jugu Francuske gdje se skrivala od nacista, naslikala ekspresionističku autobiografsku seriju od 769 slika naslovljenu "Život? Ili teatar?"

Kroz njezinu priču paralelno pratimo i uspon nacizma od početka tridesetih u Berlinu i kako je 1933. godine kada su nacisti preuzeli vlast, 16-godišnja Charlotte jednostavno odlučila kako više neće ići u školu. Ova buntovna i tvrdoglava djevojka svejedno je uspjela upisati berlinsku akademiju, no nakon kristalne noći 1938. godine i nakon što je njen otac, ugledni liječnik završio u logoru, odlučila je pobjeći baki i djecu na jug Francuske. Kao što znamo, ni ondje Židovi nisu imali sreće, a u razdoblju nacističke okupacije Francuske Charlotte je naslikala seriju ekspresionističkih fotografija. Kako je riječ o umjetničkom animiranom filmu koji su prema scenariju Erika Rutherforda i Davida Bezmozgisa (kakvo prezime!) režirali Tahir Rana i Eric Warin, tako se stilski "Charlotte" potpuno razlikuje od standardnih holivudskih skupih crtića.

Pa iako je produkcijski "Charlotte" bio na desetke, možda i stotine puta jeftiniji od prosječnog holivudskog crtića, okupljena je ovdje zaista impresivna glumačka ekipa koja je posudila glasove likovima. Kako su poznate glumice Keira Knighteley i Marion Cottilard bile među producenticama filma, tako su one posudile glasove Charlotte za englesku i francusku verziju filma. Tu su i Brenda Blethyn, Jim Broadbent, Sam Claflin, Eddie Marsan, Helen McCrory, Sophie Okonedo i Marko Strong. Iako "Charlotte" možda i nije u rangu nekih sličnih umjetničkih crtanih filmova koje sam ranije gledao, film je to koji skreće pažnju na tragičan život i ostavštinu talentirane slikarice.

IMDB LINK 

Primjedbe