EN CORPS (2022,FRA) - 7,5/10


 

Iskusni Francuz Cedric Klapisch još devedesetih se istaknuo kao autor sa suptilnim smislom za humor i komedijama kao što su "Riens du tout", "Un air de familie" ili "Chacun cherche son chat" izgradio je ime na francuskoj filmskoj sceni. Za romantičnu komediju "Španjolski apartman" 2002. bio je nominiran za europskog režisera godine, a snimio je sada on još jedan dopadljiv film. Dramu o mladoj balerini koja se našla u situaciji da mora ponovno osmisliti što će od života, a "En corps" ili "Rise" je jedan od onih pozitivističkih, optimističkih filmova iako baš i ne kreće pretjerano pozitivno. Za glavnu ulogu mlade balerine Elise Gautier koja će tijekom nastupa u pariškoj operi slomiti kost stopala angažirao je Klapisch poznatu francusku balerinu i prvakinju pariške opere Marion Barbeau.

Iako joj je to bila prva filmska uloga, Barbeau djeluje tako prirodno i sjajno se snašla u ulozi djevojke koja će iste večeri ne samo doživjeti ozljedu koja bi joj mogla zapečatiti karijeru, već će prethodno shvatiti da je kolega baletan vara s drugom balerinom. Iako ima tek 26 godina i pred njom su zapravo tek najbolje godine u profesionalnom smislu, Elisi je rečeno da se vjerojatno više neće moći baviti baletom. Što sa životom, pitanje je sada jer je balet za nju bio cijeli život još od djetinjstva kada ju je na probe svakodnevno vozila pokojna majka. Razmišljajući što sa životom, zaputit će se ona s prijateljicom Sabrinom, također nekadašnjom balerinom i njenim dečkom kuharom Loicom (Pio Marmai) u Bretanju.

Dobio je Loic ondje posao u umjetničkoj koloniji, a Sabrinu i Elise je poveo sa sobom kao pomoćnice, no ispostavit će se da ondje upravo boravi trupa modernog plesa koju vodi slavni izraelski plesač i koreograf Hofesh Shechter. U početku pomalo stidljivo, Elise će promatrati te moderne plesače, posebno Mehdija kojeg je zapazila još tijekom uličnog nastupa u Pairzu, a na nagovor Shechtera počet će im se pridruživati u treninzima. I počet će polako pronalaziti novi smisao u životu, no neće to ići nimalo lako. Tim više jer njen otac, poznati odvjetnik Henri (Denis Polydares) nikad nije bio zadovoljan njenim izborom profesije, a da bi bila to dijelom i tipična francuska komedija zabune pobrinut će se Elisin fizioterapeut Yann (Francois Civil).

Iako baš i ne mogu reći da su mi filmovi u kojima se pjeva ili pleše visoko na ljestvici omiljenih žanrova, pokazao se "En corps" kao ugodno iznenađenje. Humorno - romantična je to drama koja odiše pozitivnim duhom i energijom, optimizmom, a film je to kojim se Klapisch ujedno vraća u solidnu formu i to filmom koji se prilično razlikuje od svega što je ranije snimao. "En corps" je ujedno podjednako lepršav i energičan film, ali i kompleksna priča koja ima dubinu te nam je jasno koliko Elisi znači ples i u kakvom se ona našla problemu iz potpuno sređenog života završivši u potpunom kaosu. No, nesrećama unatoč, ona se odbija predati, već želi istražiti nešto novo.

IMDB LINK 

Primjedbe