FIRE / AVEC AMOUR ET ANCHARNEMENT (2022,FRA) - 6,5/10


 

Iskusna francuska filmašica Claire Denis (Beau Travail, High Life) nagrađena je za ovu kombinaciju drame, trilera i romanse Srebrnim medvjedom za najbolju režiju u Berlinu. Osim za režiju, nagrade su bez problema mogli odnijeti Vincent Lindon i Juliette Binoche, dvoje sjajnih francuskih glumaca. Oni su Jean i Sara, par koji u uvodnim scenama izgleda beskrajno zaljubljeno jedno u drugo. On je nekadašnji ragbijaš koji je nekoć bio i u zatvoru, a odsutan je on iz života sina tinejdžera mulata Marcusa koji živi s Jeanovom majkom koja je očito dobila skrbništvo kad je on završio u zatvoru. Sara je radijska voditeljica koja će jednog dana na ulici zapaziti bivšeg ljubavnika Francoisa (Gregoire Colin), misterioznog tipa koji će se iznenada ponovno pojaviti u njihovim životima.

Saznajemo tako da je Sara nekoć bila strastveno zaljubljena u Francoisa, dok je Jean bio njegov prijatelj, a nesigurnog Jeana iznenadit će Francoisov poziv i ponuda za posao u sportskoj agenciji koju upravo otvara. Nezaposleni Jean koji se osjeća dosta beskorisno taj će poziv prihvatiti i na taj će način kao da će simbolički pustiti duha iz boce i uvesti Francoisa u njihove živote. Nažalost, ostalo je sve to dosta nedorečeno i pomalo raspršeno pa i iritantno jer ostajemo zakinuti tu za dosta detalja i za pozadinu cijele priče. Ostaje nam potpuno nejasno zašto je Jean pristao na to, a stvorit će se tu neobičan ljubavni trokut te će Jean shvatiti da ga Sara vjerojatno nikad neće voljeti kao što je voljela Francoisa.

Kako će vrijeme prolaziti, Jean će postajati sve nemirniji, nesigurniji, zabrinutiji da će ga Sara ostaviti zbog stare ljubavi, a djelovao mi je cijeli ovaj film koji se može pronaći čak pod dva engleska naziva (uz Fire i Both Sides of the Blade) nekako tjeskobno, nelagodno. Tim više jer je očigledno sniman u vrijeme kad su u modi bile one dosadne maske za vrijeme vrhunca pandemije, a baš kao što će pojavljivanje Francoisa unijeti nemir u naizgled miran i skladan život Jeana i Sare, takva je i kamera, nemirna i uglavnom iz ruke. Iako je priča dosta intrigantna i snimila je to Denis s puno stila, ipak sam od ovog filma očekivao nešto više s obizirom na status i redateljice i glumaca.

IMDB LINK 

Primjedbe