POLTERGEIST (1982,SAD) - 8/10


 

Iz današnje perspektive nevjerojatno je za vidjeti koliko je ovaj horor klasik utjecao na žanr sljedeća četiri desetljeća. Posve je očigledno da su uzor i motivaciju u "Poltergeistu" pronašli relativno recentni horor serijali kao što su "Insidious" ili "Conjuring". Iako režiju horora koji je imao tri nominacije za Oscara (vizualni efekti, zvuk, originalna glazba) potpisuje Tobe Hooper, autor jednog od najboljih i najvažnijih horora svih vremena "Teksaški masakr motornom pilom", najzaslužniji za nastanak ovog horor klasika je Steven Spielberg. Komercijalno najuspješniji filmaš svih vremena sam je napisao scenarij i producirao je "Poltergeista", no režiju je prepustio Hooperu jer je snimao "E T.".

Pa ipak, "Poltergeist" iz današnje perspektive djeluje više kao proizvod Spielberga, a ne Hoopera što i ne čudi jer se cijelo snimanje odvijalo pod njegovom kreativnom kontrolom. I danas se ovaj film smješta na praktički sve liste najutjecajnijih, najboljih i najstrašnijih horora svih vremena iako iz današnje perspektive "Poltergeist" i ne djeluje tako strašno. Priča je tu smještena u jedan tipični hororski mirni američki gradić, ovaj puta u planski izgrađeni gradić u unutrašnjosti Kalifornije gdje otac Steven (Craig T. Nelson) radi kao agent za nekretnine dok je njegova supruga Diane (JoBeth Williams) kućanica i brine za troje djece, 16-godišnju Danu, 8-godišnjeg Robbieja i 5-godišnju Carol Anne.

Jedne noći Carol Anne će početi komunicirati s glasom iz televizora koji će se pojaviti nakon prekida programa, kada se pojavi ono što smo nekoć nazivali "snijeg". Djevojčica će i sljedeće noći nastaviti komunicirati s istim misterioznim svojstvom, a zatim će uslijediti i potres koji kao da će pogoditi samo njihovu kuću kojeg će slijediti i drugi bizarni incidenti. Naizgled benigni incidenti postajat će sve učestaliji, a sve će eskalirati kada Carol Anne usisa portal koji se stvorio u prostoru u njenoj sobi. Ovoj obitelji postat će jasno da imaju posla s nekim natprirodnim svojstvima kad Diane putem televizije krene komunicirati s mamom i u strahu joj objasni da se i dalje nalazi u kući, ali ne može van iz prostorije u kojoj se nalaze neka čudna stvorenja. Steven i Diane u pomoć će zatim pozvati stručnjake za parapsihološke fenomene, a oni će im objasniti da kuću opsjedaju duhovi. I to ne bilo kakvi duhovi, već poltergeisti odnosno kućni duhovi koji izazivaju slične probleme.

I instantno je "Poltergeist" postao veliki hit u kinima postavši najgledaniji horor i osmi najgledaniji američki film 1982. godine. Spielberg je još jednom potvrdio da ima sjajan osjećaj za pogoditi ukus publike, a posebno je fascinantno kako je u zapravo modernu horor priču "podvalio" gotovo pa klasičnu bajku. Tako o roditeljskoj ljubavi i sposobnosti da je dokažu ovisi sudbina djevojčice koja je završila u paralelnom univerzumu. U tome dobrim dijelom i počiva uspjeh "Poltergeista" jer bez obzira na za u to vrijeme dobre specijalne efekte, ključan je tu emotivni i psihološki moment odnosno činjenica da je cijela priča postavljena iz perspektive roditelja koji je na takav bizaran i nadnaravan način ostao bez djeteta.

IMDB LINK 

Primjedbe