RESURRECTION (2022,SAD) - 6,5/10


 

Margaret (Rebecca Hall) je poslovna žena iz New Yorka i samohrana majka u kasnim tridesetima ili na početku četrdesetih koja djeluje kao da si je potpuno posložila život. Njena kćer Abbie za koji mjesec odlazi na fakultet i Margaret će ostati sama, dobro ne baš potpuno sama jer u tajnoj je ona vezi s oženjenim kolegom s posla. Djeluje Margaret kao jedna od onih žena koje vole sve imati pod kontrolom i kao da joj je u životu sve nekako programirano, unaprijed isplanirano. Svakodnevno ona trenira i trči kao blesava ulicama New Yorka čemu vjerojatno i duguje sportsku figuru i mršavost, no sve ono što se činilo kao dobro posložen i isplaniran život, potpuno će se raspasti kada joj se učini da je na jednoj konferenciji vidjela muškarca iz prošlosti kojeg je pokušavala zaboraviti i potisnuti.

Počet će napadi panike, čudno i opsesivno ponašanje, a susret s misterioznim dvadesetak godina starijim Davidom (dijabolični Tim Roth) kojeg nije vidjela više od dva desetljeća, potpuno će je izbaciti iz kolosijeka. Margaretinu pozadinsku priču tek ćemo postupno početi dobivati u filmu koji je napisao i režirao Andrew Semans i stoga će nam još čudnije i bizarnije djelovati njeno sve nenormalnije i psihotično ponašanje. Što se to događalo između nje i Davida saznat ćemo tek u dugom monologu kolegici s posla kojoj u uvodnoj sceni Margaret savjetuje kako treba ostaviti dečka jer je sadist. Shvatit ćemo da Margaret ima i vlastitog iskustva s takvim ljudima, no ono što je ona proživjela s Davidom nadilazi granice onoga na što pomislimo kada se spomene sadizam.

Pretvara se tu "Resurrection" u prilično bolesni pa i nadrealni psihološki triler na rubu horora koji djeluje iznimno uznemirujuće. Iako će se ispostaviti da je priča tu dosta apsurdna, a da je kontrol frikaštvo tek Margaretino oruđe da se sačuva od trauma i osjećaja krivnje iz prošlosti, Semansov film iznad vode ponajviše drže kvalitetni nastupi Hall i Rotha. Posebno se to odnosi na britansku glumicu koja je u "The Night House" pokazala da sjajno pliva u horor vodama. Od trenutka kad se David ponovno pojavi u njenom životu, posve nam je jasno da ona više nije ista osoba. Iz samouvjerene, proračunate i uspješne žene koja zna što hoće, počet će se ona pretvarati u prestravljenu i izgubljenu, gotovo pa bespomoćnu djevojku kakva je nekad bila koja se ne zna zaštititi.

No, do kraja će ipak morati pronaći način kako bi zaštitila i sebe, a posebno kćer od čovjeka za kojeg tvrdi da je iznimno opasan. Najefektniji filma su upravo ti trenuci kad gledatelj još ne zna tko je David i je li Margaret jednostavno psihički potpuno skrenula ili njena mahnitost ima stvarni razlog. Iako mi je prošlogodišnji "The Night House" u kojem je Hall bila udovica koja se bori s duhom pokojnog muža ipak bio bolji film, psihološki triler u kojem je Hall samohrana majka koja također ima neke duhove za borbu također je bio sasvim solidan. I prilično šokantan, potpuno divlji, što ćemo shvatiti kako će vrijeme prolaziti i kako ćemo dobivati uvid u stravičnu, jezivu, potpuno nenormalnu pozadinsku priču između Margaret i Davida.

IMDB LINK 

Primjedbe