SENTIMENTAL (2020,ŠPA) - 7,5/10


 

Bio je film Katalonca Cesca Gaya nominiran za najbolju europsku komediju godine, a "Sentimental" ili "The People Upstairs" još jedan je u nizu dokaza da je za kvalitetan film ključna dobra ideja. Naravno, bitna je i sposobnost da se ta ideja realizira, a po uzoru na Romana Polanskog koji je prije desetak godina snimio iznimnu komornu humornu dramu "Carnage" o dva para čija se radnja odvija u jednom stanu, identična je situacija i ovdje. Radnja filma koji je Gay snimio prema vlastitoj kazališnoj predstavi odvija se u stanu Julia (Javier Camara) i Ane (Argentinka Griselda Siciliani). Od prvih trenutaka jasno nam je da oni baš i nisu u najboljim odnosima, samo se svađaju, a u zajedljivosti i cinizmu prednjači profesor glazbe Julio.

Ana je pak bez njegove suglasnosti pozvala na večeru nove susjede iz stana iznad, vatrogasca Salvu (Alberto San Juan) i psihologinju Lauru (Belen Cuesta) koje Julio ne podnosi iako ih i nije upoznao. Posebno mu smeta što su oni tako glasni i divlji dok se seksaju da im se trese cijeli stan, a u trenucima kada Julio preklinje ženu da ih nazove i otkaže susret, začuje se zvono na njihovim vratima i prekasno je za to. Čim Salva i Laura uđu u njihov stan, Julio i ne skriva da ih ne voli, a jedini razlog zašto je ostao u njihovom društvu je kako bi ih upozorio da smanje malo s doživljajem tijekom seksa. No, lako je za pretpostaviti da će se priča tu razviti potpuno drukčije nego što je Julio planirao, a pet godina nakon kvalitetne humorne drame "Truman" u kojoj je uz Camaru nastupio i vodeći argentinski glumac Ricardo Darin, Gay se može pohvaliti da ima još jedan uspješan, dobro promišljen i, što je najvažnije, duhovit film.

Svima onima koji žive u zgradama vjerojatno su poznate situacije kada na ulazu lift susretneš susjeda koji ti se baš i ne sviđa, a zapravo nikad s njim nisi prozborio ni rečenicu i uopće ga ne poznaješ. Po tim predrasudama o ljudima iz susjednih stanova u zgradama koji žive jedni uz druge, a uopće se ne poznaju, sasvim fino jaše ova brzopotezna i dinamična humorna drama. Sve do jednog trenutka kada će "Sentimental" krenuti u smjeru zafrkancije na račun razlikama u pogledima na život uz bezbroj one nelagodne situacije. I dok su Salva i Laura nešto mlađi, liberalni i potpuno otvoreni, Julio i Ana koju su godinu stariji, zatvoreni i stigli su u fazu kad jedno drugom užasno idu na živce, a jedino što ih spaja je zajednička kćer. I stalno podbadanje.

Na kraju će večer sa susjedima na Julia i na Anu imati svojevrsni terapeutski učinak, a iako na prvu i likovi i radnja može djelovati kao gomila klišeja nabacana na hrpu, "Sentimental" se pokazao i kao zabavan i kao duhovit i kao intrigantan film. Komedija je to u kojoj se dosta lako prepoznati, barem u nekim situacijama, a bez obzira što film traje tek 80 minuta, priča je tu fino zaokružena. Imao je ovaj film i pet nominacija za Goyu, među kojima i onu za najbolji film, a na kraju je jedinu nagradu odnio samo San Juan za najbolju sporednu mušku ulogu, no nagrađen je mogao biti bilo tko iz glumačkog ansambla jer svo četvoro su u dobroj formi i iznimno uvjerljivi u svojim ulogama.

IMDB LINK 

Primjedbe