THE ACCUSATION (2021,FRA) - 7/10


 

Alexandre Farel (Ben Attal, sin režisera filma Yvana Attala kojem je otac ukazao povjerenje u prvoj glavnoj ulozi u karijeri) je 22-godišnji student na američkom Stanfordu koji je stigao za vikend kući u Pariz na okupljanje s ekipom iz srednje škole. Planira on posjetiti i relativno nedavno razvedene roditelje, oca Jeana (Pierre Arditi) i majku Claire (Charlotte Gainsbourg koja je u stvarnosti supruga režisera te majka glavnog glumca), a njih oboje su istaknuti intelektualci. Već stari Jean je najpoznatiji televizijski voditelj, a mlađa majka je kontroverzna esejistica i feministica. Claire sada živi s Adamom (Mathieu Kassovitz) te je pozvala sina na večeru u svoj dom gdje živi i Adamova 17-godišnja kćer Mila.

I dok Alexandre žuri na feštu, majka će mu sugerirati da povede sa sobom i Milu, ona nevoljko pristaje, a sljedećeg jutra u njegov stan upada policija i hapsi ga zbog optužbi za silovanje. I sve do tada priču smo pratili iz Alexandreove perspektive, a potom se prebacuje na perspektivu Mile koja ga je optužila za silovanje. I dok je očito da je između njih došlo do spolnog odnosa, Alexander tvrdi da je to bilo konsenzualno, dok Mila tvrdi da je silovana i da seks nije bio dobrovoljan. Slučaj će završiti na sudu i postupak će se otegnuti kroz nekoliko godina, a naravno da će ovaj događaj ne samo dovesti do raspada veze Claire i Adama, već će svi roditelji biti uvjereni da je baš njihovo dijete u pravu.

I snimio je francuski filmaš rođen u Izraelu po romanu "Les choses humanes" (kako se u originalu i naziva filma) Karine Tuil iznimno kompleksnu i provokativnu dramu koja pokazuje da i naizgled staloženi i inače realni ljudi kad im je ugroženo dijete, vrlo lako se prebacuju na one najprimitivnije, osnovne instinkte. Djeluje sve to potpuno hladno, distancirano i ne zauzima autor ovdje ničiju stranu, već jednostavno predstavlja ono što se dogodilo iz obje perspektive te nudi gledatelju da sam donese zaključak. Mudro je to naracijski strukturirano jer je istina za Alexandrea i Milu dijametralno suprotna, a oboje su uvjereni da se te noći dogodilo onako kako tvrde.

Djeluje sve tu mučno, nelagodno i jasno je kako god to završi da neće biti dobro niti za jednog sudionika ove priče, a vidimo i kako su žrtve ovakvih slučajeva kada krenu sudski postupci posve nezaštićene i kako sve to izgleda užasavajuće okrutno. Vidimo i kako je tu zapravo iznimno teško odlučiti je li Alexandre kriv za ono što ga se tereti, a mladić iz ugledne obitelji koji je navikao dobiti sve što poželi, i ne razumije da se ono što je napravio, zapravo ne radi. Premijerno je "The Accusation" prikazan izvan konkurenciju na festivalu u Veneciji, a riječ je o iznimno kompleksnoj kombinaciji drame i trilera koja ostavlja puno prostora za promišljanje.

IMDB LINK 

Primjedbe