THE SARAGOSSA MANUSCRIPT (1965,POLJ) - 8/10


 

Šezdesete su bile godine kada su brojne istočnoeuropske zemlje upumpavale ozbiljan novac u svoju kinematografiju kako bi donekle ispeglale svoj imidž. Iznimka nije bila ni Poljska, a najskuplji tamošnji film tog vremena bila je ova ekstravagantna, bizarna kombinacija pustolovine, fantazije i komedije. Snimljen je "The Saragossa Manuscript" prema istoimenom romanu poljskog pisca Jana Potockog iz 1815. godine čija se radnja odvija na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnja tu kreće zapravo za vrijeme napoleonskih ratova u Španjolskoj, a priča se ponovno vraća i sedamdesetak godina u prošlost za vrijeme vladavine španjolskog kralja Filipa V.

Režije se tu primio ugledni poljski filmaš Wojciech Has i to s budžetom od 18 milijuna zlota što je bilo tri puta više od nego što su tada imali prosječni filmovi. I najblaže je reći da je to čudan film, možda i najbizarnija takva epska povijesna drama ikada snimljena koja je narativno strukturirana kao nešto što se naziva "kineska kutija". To znači da imamo tu priču unutar priče i opet unutar priče, a radnja se odvija u Španjolskoj. Imamo tu šaroliku ekipu likova koja se sastoji od cigana, lopova, inkvizitora, kabalista i njegove prekrasne sestre, mjeritelja, dvije maorske princeze, a sve tu kreće tijekom bitke kraj Zaragoze.

Nakon povlačenja tijekom bitke, časnik francuske vojske pronaći će u napuštenom konačištu veliku, staru knjigu, a kada ga s njom uhvati časnik suparničke vojske, prevest će mu o čemu se radi. Shvatit će da je autor knjige zapravo njegov djed koji je bio kapetan u valonskoj vojsci, a priča potom putuje u prošlost i tada upoznajemo tog njegovog pretka, Alfonsa van Wordena (Zbigniew Cybulski) koji u društvu dva sluge traži najkraći prolaz kroz planine. I ima tu zaista svega, a iako traje dobra tri sata, "The Saragossa Manuscript" je svakako zabavan i dinamičan film koji je u međuvremenu stekao kultni status.

Film je to u kojem kao da su integrirani nadrealizam, magični realizam i apsurdizam, komedija, pustolovina i fantazija, a za popularizaciju "The Saragossa Manuscript" najzaslužniji su bili Martin Scorsese i Francis Ford Coppola koji su ga naknadno otkrili. Do tada je ovaj film bio potpuni raritet u Americi i u jednom razdoblju prava za američku distribuciju imao je nekakav mesar iz Chicaga. No, do početka devedesetih u cijelom svijetu je ostala tek jedna jedina kopija prevedena kopija filma, a tada se za spašavanje filma zainteresirao frontmen rock banda Grateful Dead Jerry Garcia koji je odlučio platiti koliko treba kako bi se pronašla integralna verzija filma, restaurirala i prevela. Kada je u tome i uspio i u pronašao je kopiju filma u Francuskoj, sudbina se poigrala tako da je čovjek umro dan nakon što je kopija iz Francuske stigla u Ameriku. Srećom pa danas postoji digitalna restauracija i praktički svi ti stari filmovi su restaurirani i dovedeni u red pa tako i ova ekscentrična poljska avantura.

IMDB LINK 

Primjedbe