THE MASTER AND MARGARITA (2023,RUS) - 8/10


 

Legendarna knjiga Mihaila Bulgakova zasigurno je jedan od književnih predložaka iznimno kompliciranih za filmsku adaptaciju, zbog čega do sada i nije bilo puno filmskih verzija. Najpoznatija je ona s početka sedamdesetih Aleksandra Petrovića snimljena u talijansko - jugoslavenskoj koprodukciji u kojoj su između ostalih glumili Bata Živojinović, Pavle Vuisić, Fabijan Šovagović, Bata Stojković, Ljuba Tadić i brojne druge legende jugoslavenskog filma. Krajem osamdesetih je Polanski trebao snimiti svoju verziju, no nakon pada Berlinskog zida Warner Bros je odustao iako je slavni Poljak tvrdio da je napisao najbolji scenarij ikada. Sredinom devedesetih u Rusiji su snimljena čak dva filma koja su loše prošla, a konačno smo dočekali i jednu modernu i raskošnu adaptaciju.

Nje se primio filmaš po imenu Michael Lockshin, američki filmaš porijeklom iz Rusije koji je prethodno u Rusiji snimio komercijalno iznimno uspješni film "The Silver Skates". Iako je produkcija krenula prije rata između Rusije i Ukrajine, kada je snimljen sav materijal, problemi su krenuli za vrijeme postprodukcije. Iako je rusko ministarstvo kulture obilno financiralo "Majstora i Margaritu", kada je film trebao krenuti u tamošnja kina, nastali su problemi jer je Lockshin proglašen narodnim neprijateljem. Čovjek je u trenutku ruske invazije na društvenim mrežama iz svog doma u Los Angelesu pružio podršku Ukrajini i u Rusiji je instantno postao persona non grata.

Njegov film se pokušao cenzurirati, razne grupe su pozivale na zabranu prikazivanja, a tek dvije godine kasnije film je konačno prikazan u ruskim kinova dok je Lockshinovo ime maknuto sa svih promotivnih materijala. Ironija je tim veća jer "Majstor i Margarita" je svevremensko djelo o cenzuri i zabranama pošto je satirična fantazija Mihaila Bulgakova objavljena tek u drugoj polovici šezdesetih godina, više od četvrt stoljeća nakon piščeve smrti. Bulgakov je "Majstora i Margaritu" pisao od kraja dvadesetih pa sljedećih deset godina, a za mnoge je to jedan od najboljih romana 20. stoljeća.

Vjerujem da su mnogi čitali roman tako da o samoj radnji ne treba previše, no u globalu se priča odnosi na posjet đavla i njegove svite komunističkom i ateističkom Sovjetskom savezu za vrijeme vladavine Staljina. Đavo će se u Moskvi manifestirati kao profesor Woland (Nijemac August Diehl), a sve će tu krenuti po zlu kada sovjetska država zabrani izvedbu kazališne predstave o Ponciju Pilatu (Danac Claes Bang) poznatog pisca odnosno Majstora (Jevgenij Ciganov). On će biti izbačen iz udruženja sovjetskih pisaca, završit će čak u ludnici gdje se nalaze njegovi brojni kolege, a više radnji se tu isprepliću te će se ispostaviti da su mnogi ondje završili upravo nakon susreta s misterioznim Wolandom.

Važnu ulogu će tu imati i fatalna Margarita (Julija Snigir) koja će Majstora inspirirati na nastavak pisanja romana u kojem na satiričan način prikazuje likove iz stvarnog okruženja. Radnja romana i piščev život počet će se tu potpuno ispreplitati, gubit će se granice stvarnosti i fikcije, a pisac kao da će sve dublje ponirati u ludilo. Iako radnja filma ne prati slijepo samu radnju knjige, uspio je Lockshin na izvanredan način iznijeti svoju fiziju i vizualno "Majstor i Margarita" izgleda impresivno. Donosi Lockshin gotovo pa stripovsko ekspresionistički mračni prikaz Moskve ranih tridesetih gotovo na tragu "Brazila" Terrya Gilliama, a očigledno je kako to nije bio nimalo jeftin film. Iznimno je to ambiciozan miks fantazije, satire i političkog trilera, baš pravo iznenađenje.

IMDB LINK 

Primjedbe