QUE NADIE DUERMA (2023,ŠPA) - 6,5/10


 

Ne pretjerano poznata glumica Malena Alterio pomalo je iznenađujuća dobitnica španjolske nacionalne filmske nagrade Goya za glavnu žensku ulogu i to u psihološkoj drami / trileru Antonia Mendeza Esparze. Koscenaristica filma "Que nadie duerma" ili "Something Is About To Happen" Clara Roquet glavni lik je opisala kao žensku verziju Travisa Bicklea iz "Taksista", a i sredovječna Lucia (Alterio) silom prilika postat će taksistica u Madridu. Njen život preko noći će se raspasti kada će ostati bez posla informatičarke u poduzeću i to zato što se ispostavilo da je vlasnik tvrtke ukrao veliki novac. Istovremeno radnicima je ostao dužan šest plaća, a ova usamljena četrdesetineštogodišnjakinja koja se brine o starom i bolesnom ocu, morat će smisliti što sada sa životom.

I počet će Lucia voziti taksi, dijelom iz razloga jer se nada da će tako ponovno susresti markantnog susjeda koji je jednostavno nestao. Luciu će istovremeno posve fascinirati Puccinijeva opera Turandot, pogotovo završna arija (po kojoj je film i dobio ime) te će se ona i početi odjevati kao mitska kćer kineskog cara iz opere. I dok će ona gradom voziti razne čudake, smišljat će plan kako da se osveti onima koji su je doveli u tu situaciju, postajat će sve rastrojenija, sve više će gubiti doticaj s realnosti i psihički sve više propadati. Neko vrijeme nije nam jasno je li ono što Lucia doživljava stvarno ili je to samo u njenoj glavi, a sve će tu, baš kao recimo u "Jokeru", voditi prema šokantnoj završnici.

Mora se priznati da je Alterio zaista odlična kao Lucia, ta rastrojena čudakinja koja će na kraju postati i žrtva prilično okrutne igre i to od ljudi od kojih se najmanje nadala. Iako je na IMDB-u "Que nadie duerma" opisan kao horor romansa, prije bih to opisao kao sporogoreću psihološku dramu koja će se pretvarati u triler. Zapravo je ovaj čudnovati i atmosferični film gotovo nemoguće žanrovski ukalupiti jer podjednako je to i crna komedija i drama, urbani film ceste, misteriozna i čudnovata drama te revenge triler. Riječ je o jednom od onih, kako bi to Amerikanci rekli, character-driven filmova u kojem se sve vrti oko glavne protagonistice, a iako je stilski to bilo zanimljivo, a ugođaj solidan, svejedno ne mogu reći da me "Something Is About to Happen" posebno oduševio.

IMDB LINK 

Primjedbe