TUYA'S MARRIAGE (2006,CHN) - 8/10


 

I dok dio Kina posljednjih desetljeća prolazi ubrzanu modernizaciju i industrijalizaciju, dijelovi te velike zemlje kao da su i dalje zapeli u nekim prošlim vremenima. Jedno od tih područja je i Unutarnja Mongolija, pokrajina velika više od milijun kvadratnih kilometara u kojoj živi nešto manje od 25 milijuna stanovnika. Dio stanovnika pokrajine koja se nalazi iz granicu s državom Mongolijom, i dalje su nomadi koji još uvijek žive prilično primitivnim načinom života u pustošima i stepama. Među njima su i likovi koje upoznajemo u romantičnoj drami Wanga Quan'ana koja je osvojila Zlatnog medvjeda u Berlinu 2007. godine.

Wang pripada šestoj generaciji kineskih filmaša koja je zapravo i kineski film otvorila svijetu, a ističu se oni po autentičnom, naturalističkom stilu. Za razliku od kolega iz prethodne pete generacije, Wangovi suvremenici imaju više individualistički pristup, neromantizirajući prikaz života u modernoj Kini, a radnja dobrog dijela tih filmova ne odvija se u gradovima, već u provinciji. Tako i u "Tuyinom braku" sve djeluje nevjerojatno uvjerljivo, životno, autentično, a tadašnja Wangova partnerica Yu Nan koja je utjelovila Tuyu zapravo je i jedina profesionalna glumica u cijelom ansamblu. Svi ostali su tu naturščici, a problemi za Tuyinu obitelj će nastati nakon što se njezin muž Bater teško ozlijedi kopajući bunar i ostane invalid.

Imaju oni dvoje djece, a ova se obitelj bavi uzgojem ovaca za koje im je nasušno potrebna voda. Problem je samo što se bunar iz kojeg se opskrbljuju nalazi dosta daleko i Tuya praktički po cijele dane provodi noseći vodu s jednog mjesta za drugo. Kada Tuya ozlijedi leđa te se i nad njom nadvije opasnost da bi također mogla ostati paralizirana, njen muž će joj sam predložiti da pronaće novog supruga. No, vjerna Tuya ne može samo tako ostaviti čovjeka koji voli i jedan od zahtjeva za buduće prosce bit će da se nekako pobrinu za Batera.

A kako je Tuya još mlada i lijepa, jasno da prosaca i udvarača neće nedostajati, no njen zahtjev za mnoge će već u startu biti odbijajući. Važnu ulogu tu će imati i Tuyin susjed (to treba shvatiti uvjetno jer živi on valjda na 100 km udaljenosti) Senge koji im povremeno pomaže te bi najradije sam oženio Tuyu, no problem je što je oženjen. Snimio je Wang iznimno kvalitetnu romantičnu dramu koja se ističe autentičnošću, ali i sjajnim lokacijama stepa Unutarnje Mongolije. Na iznimno životan način on prikazuje tu način života ljudi koji žive u tom dijelu Kine i koje je modernost dotakla tek rubno.

IMDB LINK 

Primjedbe